RECENZE: Victoria Schwabová: Dveře do prázdnoty

Článek od: Tereza Kadečková - 30.10.2014

Z incidentu v Archivu se Mackenzie ještě nestihla vzpamatovat. Naopak, je jí čím dál hůř. Zdá se jí o Owenovi, chlapci, který se ji pokusil zabít. Kdykoliv usne, přijdou noční můry a je to každým dnem horší.

Mac má obavu, že přichází o rozum a že bude shledána nezpůsobilou a přijde o svou práci Správce. Což by znamenalo vymazání paměti. Mac se snaží udržet při smyslech zuby nehty, ale když se kolem ní začnou ztrácet lidé, už si není jistá, jestli je to realita nebo ne.

Archiv byl pěkná kniha, ale člověk si ho užil a moc si nezapamatoval. Proto je dobré, že Dveře do prázdnoty trochu připomenou dění v prvním díle. Mezi příběhy je odstup asi tří týdnů, takže vidíme, jak se Mac snaží dát svůj život do pořádku potom, co málem umřela ona i její parťák Wesley. Jenomže to nemá vůbec jednoduché – spánková deprivace ji ničí, rodiče jí přestávají důvěřovat, nastupuje do nové školy a do toho podivná zmizení lidí, které spojuje jen jedna věc. Mackenzie je viděla jako poslední.

Charaktery se posouvají dopředu. V Archivu jsme se s nimi seznámili a teď je čas sledovat, jak rostou. Mac mi bylo v hodně chvílích doopravdy líto, Wesley je stále tajemný a Archiv je pořád plný lidí, co radši podrazí nohy, než aby podali pomocnou ruku. Člověk si mnohokrát i přeje, aby měli hlavní hrdinové problémy, které v young adult novelách většinou mívají. Jenže tady se milostné trojúhelníky míjí úplně, školní známky není čas řešit a občas by možná bylo lepší pokusit se sbalit upíra, než bojovat o holé přežití.

Dveře do prázdnoty se mi líbily o něco víc, než první díl. Mají ale stejný problém – člověk knížku přečte hned. Když ji pak odloží do knihovny, během pár týdnů zapomene, o čem vlastně byla. Pamatuje si jen, že příběh byl fajn, nebyly v něm žádné velké mezery… ale co se tam vlastně stalo?

Příběh si mohou užít jak mladiství, tak dospělí. Jde o fajn čtení na víkend nebo dlouhé večery, ale nezanechá větší stopu. Knížka je ideální na čtení dokola, protože nezabere moc času a člověk v ní vždycky najde něco nového. I kdyby jen to, co zapomněl.

 

Hodnocení: 80%

Dveře do prázdnoty

Autor: Victoria Schwabová

Nakladatelství: CooBoo

Počet stran: 328

Rozměry: 145 x 205 mm

Vazba: Pevná

Rok vydání: 2014

Cena: 289 Kč

Přidat komentář