KOMIKS: Neil Gaiman & Dave McKean Černá orchidej

Článek od: Martin Stručovský - 18.11.2014

Neil Gaiman. Kdo by neznal literárního mága z Velké Británie? Stačí zmínit pojmy vířící vody (nejen) fantasy literatury – Sandman, Nikdykde, Američtí bohové, a čtenářská srdíčka buší jako kostelní zvony. Věru máme štěstí, protože díky péči nakladatelství Crew a Polaris jsme se i u nás dočkali jeho přelomových děl. Ovšem každý autor musí jednou nějak začít, něčím si musí pootevřít Dvířka, aby se dostal k dalším projektům. Gaimanova a vlastně i McKeanova Dvířka se jmenují Černá orchidej.

Stejně jako u Sandmana, se i v případě Černé orchideje, jednalo o sérii, která vycházela v dávných komiksových dobách u nakladatelství DC a ze které Gaiman s pomocí svého malířského kumpána McKeana setřel prach.

Černá orchidej alias Susan Lindeová je superhdinka a jako taková se snaží bojovat proti zlu v jeho různých podobách. Její poslední prací je infiltrace mezi bandu gangsterů. Jenže jí to moc nevyjde. Respektive jí to nevyjde vůbec, je totiž odhalena a zavražděna. O tom, že si Gaiman pohrává s klišé a různými mýty, víme už dávno. A ani jeho první práce pro DC nebyla výjimkou. Jako kdyby se v hrdinčině osudovém okamžiku převtělil do padoucha, do jehož úst vkládá následující slova: „(…) Četl jsem komiksy. A proto, víte co neudělám? Nezavřu vás někam do sklepa, než vás podrobím výslechu. (…) Ale víte, co udělám já? Zabiju vás. Hned.“ A tak se i stane. Jenže zatímco v jiných komiksech, by tím příběh skončil, tak v Černé orchideji smrtí všechno teprve začíná.

Protože je Susan Lindeová superhrdinka, přežívá svou vlastní smrt. Znovu se narodí. Ale je jiná. Neví kdo je, ani proč tu je. Najednou se před ní otevírá možná ta nejtěžší cesta, po které kráčí nejen superhrdinové, ale i obyčejní lidé. Musí odhalit smysl svého bytí. Gaiman při tom do hry zapojí postavy známé všem fanouškům DC univerza – Lexe Luthora, Batmana, Poison Ivy. Nepatrná část příběhu hrdinku zavede i do Gothamu a jeho slavné psychiatrické léčebny. McKeanova kresba je pak naprosto ideální – snová, psychedelická, hrající si s barvami.

Gaiman se ale v Černé orchideji nezabývá pouze tématem smrti a vyrovnání se smrti. Paleta je mnohem pestřejší – nechybí láska, nenávist, násilí na ženách. Možná i ekologie. Překračuje tak hranice superhrdinského komiksu, jehož primárním úkolem je především svého čtenáře pobavit. Ano, i Černá orchidej baví, ale přidává i něco navíc. Ovšem i přes všechny roviny, které lze v komiksu najít, nám stále zůstane onen velký Gaimanův příběh, který září na všechny strany jako ta nejjasnější hvězda.

Černá orchidej
Gaiman, Neil - McKean, Dave
Nakladatel: Crew
Překlad: Petr Kotrle
Obálka: Dave McKean
Redakce:
Rok vydání: 2014
Počet stran: 180
Rozměr: 175 x 265
Provedení­: hardback
Cena: 599 Kč


 

Přidat komentář