KOMIKS: Robert Kirkman, Charlie Adlard, Živí mrtví 12: Život mezi nimi

Článek od: David P. Stefanovič - 17.12.2014

Víte, jak občas děti vezmou svoje panenky a hrají si na maminku a tatínka a šťastný domov? Taková potřeba přišla i na Roberta Kirkmana. Místo panenek má ale zombíky. A partu psychicky i fyzicky zdeptaných lidí. A komiksové médium. Čeká někdo u téhle roztomile nevinné kratochvíle happy end?

Rickova parta už toho má tak akorát dost. Takže když jim do rány vleze neozbrojený blázen, vykládající jim, že jsou to pravé pro rozrůstající se vesničku – oázu klidu a míru nedaleko Washingtonu – jsou ochotni mu okamžitě uvěřit. Dřív by něco takového rozhodně neudělali. Pravděpodobně by si ospravedlnili i trochu mučení, aby si byli opravdu jistí, že to není past. Ale časy se mění, lidé jsou unavení a je jen určitá míra neustálého pobíhání mezi zombíky, kterou snesou. A vypadá to, že tentokrát se i věčně krutý autor rozhodl nad svými postavami smilovat.

Kirkman zde naše hrdiny konfrontuje s jiným druhem civilizovanosti než naposledy v Guvernérově osadě. Tentokrát nejde o na první pohled policejní režim, kde se lidi baví u zápasů zombivců a jsou všichni do jednoho šílení. Naopak, nějakým těžko uvěřitelným zázrakem (ano, smrdí to na sto honů) se povedlo vybudovat funkční mírumilovnou komunitu. Děti hrají fotbal a slaví Halloween, vznikají sousedské rozbroje i románky, prostě takové typické americké maloměstečko o nedělním ránu.

Do série se tak daří vnést další prvek, další trochu jiný pohled na psychiku postav. Pamatují si ještě něco z toho, jaké byly před tím vším? Dokážou na sebe obléct večerní šaty a jít se bavit na sousedskou párty? Mezi slovy tu proudí více napětí, než kolik jsme jej za posledních několik knih zažili u zabíjení nemrtvých. Důvěřovat někomu v tomhle světě může znamenat osudnou chybu a Rickovi přátelé tomu pocitu ani uprostřed zdánlivého bezpečí nepodléhají snadno.

Bylo by to opravdu pěkné, kdyby se následujících šedesát sešitů odehrávalo na stránkách Živých mrtvých něco na způsob české Ulice. Pár drobných starostí, ale hlavně klidný život a dostatek všeho. Tušíme ale, že to bude v příští knize připomínat spíše Stepfordské paničky. Něco shnilého je ve státě dánském. A až to vyplave na povrch, Rick a ostatní budou připraveni oprášit zbraně, zanechat kolem sebe spoušť a vyrazit zase o dům dál. Ale zatím jim dopřejme chvilku oddychu a odpočiňme si po té dlouhé jízdě s nimi. I kdyby to mělo být v oku hurikánu…

Živí mrtví 12: Život mezi nimi
Nakladatel: Crew
Překlad: Martin D. Antonín
Obálka: Charlie Adlard, Cliff Rathburn
Redakce:
Rok vydání: 2014
Počet stran: 136
Rozměr: 165 x 255
Provedení­: paperback
Cena: 299 Kč

 

 

 

Přidat komentář