SERIÁL: Constantine: Finále: Waiting for the Man

Článek od: David Hálek - 23.02.2015

První série o arogantním kouzelníkovi skončila. Jak dopadlo Johnovo poslední dobrodružství?

Na tento díl je třeba se podívat dvakrát. Nejdříve jako na samostatný příspěvek do Johnovy knihovny eskapád, ale poté i v širším kontextu celé první řady a jejího dění. Oba pohledy totiž vedou k docela odlišným závěrům.

Johna a Zed je třeba v New Orleans, kde detektiv Jim Corrigan vyšetřuje zmizení mladé dívky, která se stala nedobrovolným hostem neznámého muže a je přemluvena k tomu, aby se za něj provdala. V průběhu vyšetřování se Zed dostane do fyzického kontaktu s Corriganem a ve své vizi jej spatří mrtvého (že by předzvěst Spectre?). Její náhle podivné chování neprojde bez povšimnutí a detektiv se nakonec dozví, co jej čeká, a to i s ubezpečením, že Zediny vize se nemýlí.

Situace se ale opravdu vyhrotí, když je na Johnovu hlavu vypsána odměna. Příležitosti se chytne Papa Midnite, který má s Constantinem nevyřízené účty, a je rozhodnutý se s kouzelníkem vypořádat. Jeho první pokus nevyjde a ten druhý, jehož se sám zúčastní, také dopadne fiaskem. Je však nečekaně osvobozen a jeho zachránce mu svěří strašlivou pravdu o kultu Brujería a o Rising Darkness.

Dobrý díl, říkal jsem si. Až na mizerný výkon Emmetta J Scanlana v roli Corrigana se charaktery docela držely, děj byl pěkný a napínavý a konec, ač krapet předvídatelný, neurazil. Naopak, zanechal si otevřená vrátka do další série a tuto zakončil slušným cliffhangerem.

A to je ten problém! Kde bylo finále? Bylo tohle finále? Mělo se jednat o důstojné zakončení Constantinova prvotního dobrodružství? Ani omylem. Seriál se na finále zvysoka vykašlal a jel si svou zažitou rutinu. Půl roku nám předhazoval střípky a drobky o tom, proti komu hlavní hrdina bojuje, a v ideálním případě se to všechno mělo provalit tak, aby si diváci mohli užít kulervoucí zakončení. Kde nic, tu nic.

Místo toho nám tvůrci zběžně předhodili předzvěst další řady. Na tom by také nebylo nic špatného, kdyby bylo jisté, že nějaká další řada vůbec bude. Konec seriálu sice nebyl oficiálně potvrzen, avšak ani vyvrácen. Dejme tomu, že seriál skončí. Byl divácky neúspěšný, nevydělal si na sebe a charizma Matta Ryana nestačilo. Právě jsme viděli poslední díl seriálu Constantine. Místo pěkného finále, které by se s Johnem alespoň důstojně rozloučilo, tu máme jedno velké, lhostejné ‚meh‘. Takhle seriály, jejichž budoucnost je velmi nejistá, nemají končit. Když už jít, tak se vší parádou.

Díl sám o sobě byl dobrý. Díl, který je poslední v sérii, ušel. Nechal nám důvod těšit se na pokračování, i když divákům nenechal nic, o čem by se další půlrok mluvilo. Díl, který je možná poslední vůbec? Průšvih, na který zapomenu hned poté, co tohle dopíšu. A s ním bohužel zřejmě zapomenu i na všechno ostatní, o co se Constantine snažil.

Přidat komentář