RECENZE: Nicholas Briggs, Doctor Who: Dalecká generace

Článek od: Tereza Kadečková - 02.03.2015

Existují miliardy Světů na výsluní. Jde o planety, na kterých je život prostě fajn. Jediná věc, která je na nich podezřelá, je fakt, že je zařídili Dalekové. Obyvatelé planet jsou jim neskutečně vděční, ale Doctor má neblahou předtuchu. Nemůže se přece stát, že by Dalekové dělali něco pro lidi! Nebo snad ano?

Jmenuje se to Kolébka bohů a nikdo neví, k čemu slouží. Jde o starý chrám, který v sobě má skrývat obrovskou moc. Není ale známo, jak ho zprovoznit. Dva vědci zemřou při jejím zkoumání a zůstanou po nich tři děti. Na scénu vstoupí Doctor, který zaslechl nouzové volání. Teď je z něj chůvička a rebel. Nikdo mu totiž nevěří, že Dalekové jsou ti zlí.

Dalecká generace je druhým příběhem Doctora Who, který u nás vyšel. Jestli se vám Závoj smutku líbil, bude se vám líbit i tahle kniha. Jestli se vám nelíbil, tak se nad touhle zamyslete, protože ho Dalecká generace v několika ohledech strčila do kapsy.

Oproti Závoji smutku totiž nemáte pocit, že čtete seriál. To tam je opakované popisování Doctorových gest a pohybů. Nenajdete ani tolik odkazů, které by neznalý čtenář nepochopil. Naopak je docela dobře popsáno a vysvětleno všechno, co se děje, a myslím, že by si tuhle knihu mohl přečíst i ten, který o seriál sotva zavadil.

Doctor taky tentokrát nevystupuje do popředí jako mozek operace, spíš jako revolucionář a chůva v jednom. Prochází byrokratickým aparátem a snaží se získat si důvěru svých svěřenců a i úplně cizích lidí. Do toho má mysl zatemněnou nenávistí k Dalekům, takže mu to ani tolik nemyslí a nemůže si hrát na vševědoucího.

Co bych Dalecké generaci vytkla, je její naznačování. Jde o cestovačku časem, takže je v pořádku, že se na začátku objeví kapitoly, které nám ukazují, co bude dál v ději. Horší je to s drobnými detaily. Když bude mít něco na konci důležitou úlohu, musíme na to poukazovat celou knihu. Podívejte, tady to je! Pořád to tu je! Možná to jednou bude důležité!

Druhý problém naznačování přichází s poslední kapitolou. Děj se po celou dobu slušně buduje – víte zhruba, co se bude dít, ale pořád nevíte, proč Dalekové dělají, to co dělají. Pak se dostanete na poslední kapitolu a její název vám všechno vyslepičí. A je po překvapení.

Nicholas Briggs udělal velmi dobrou práci. Doctor v Dalecké generaci je mnohem víc lidský, není perfektní a nepřichází na všechno sám. Děj je napínavý a místy zábavný, jak to má u Doctora Who být. Konečně taky čtete knihu a ne seriál. Za mě Dalecká generace předčila Závoj smutku o pěkný kus a stojí za přečtení. Tentokrát i pro nefanoušky.

 

Hodnocení: 80%

Doctor Who: Dalecká generace
Briggs, Nicholas
Nakladatel: Jota 
Překlad: Tomáš Oakland
Obálka: Lee Binding
Rok vydání: 2015
Počet stran: 264
Rozměr: 130x200
Provedení­: hardback
Cena: 278 Kč

 

Přidat komentář