FILM: Americký sniper

Článek od: Tomáš Apeltauer - 07.03.2015

První ochutnávka přišla v traileru, elitní odstřelovač, nasazený kdesi v Iráku, má na mušce ženu a dítě. Dítě drží granát. Rozhodnutí, zda zmáčknout spoušť závisí jedině na našem střelci, Chrisi Kyleovi. Těžká volba.

Tak se nám představilo válečné drama, jenž je zároveň i životopisem nejobávanějšího odstřelovače v dějinách Spojených států amerických. Film byl natočen podle stejnojmenné knihy, na které se podílel sám Chris Kyle. Dalším aspektem příběhu Amerického snipera je fakt, že Chris byl před dvěma lety zastřelen do zad válečným veteránem v den, kdy mu chtěl Chris pomoct a vzal ho s sebou na střelnici. Tento člověk byl nedávno odsouzen. I to se ve filmu odrazí, ale nepředbíhejme.

Režije se chopil Clint Eastwood a pod jeho vedením se z filmu stává především osobní drama vojáka, kterého válka poznamenala mnohem víc na duši, než na těle. Chris absolvuje celkem čtyři mise v Iráku, přičemž se po každé misi vrací zpět na místo, které jen těžko nazývá domovem. Válka ho pronásleduje, ačkoliv se snaží předstírat, že žije poklidným životem běžného američana. Postavu vynikajícího odstřelovače Chrise ztvárnil talentovaný Bradley Cooper a právě díky jeho podání má film takovou šťávu. Už ve filmu Všemocný Cooper ukázal, že umí zahrát přesvědčivě a sebevědomě, ale teprve ve filmu Americký sniper předvádí, že je také schopný autenticky podat postavu, která je vnitřně rozervaná a hledá sama sebe. Cooper nemusí pronést jedinou větu, ale jeho výrazy a herecký výkon jsou natolik přirozené, že mu věříte. Tím dokonale vystihl povahu ostříleného vojáka, veterána mnoha bitev, který se vám neposkládá a nerozbrečí, jakmile se ho manželka zeptá, co že ho to vlastně po každém návratu domů žere. Bude se tvářit vyrovnaně a sebejistě a se svými problémy se vyrovná po svém, jako správný kovboj. Vždyť Chris je přeci z Texasu. Cooper se kvůli natáčení musel dostat do vrcholové formy. Musel podstoupit brutální výcvik a pokud porovnáte jeho postavu z dob, kdy hrál ve filmu Všemocný s jeho nynější postavou poklesne vám čelist. Změna je to dosti výrazná, schválně si ho vygooglete.

Slabým článkem snímku je bohužel Chrisova žena, Taya. Protože Americký sniper je především o Chrisovi, nedostává Taya moc prostoru. Herečka Sienna Miller se sice snaží využít každou minutu, ale není jí to moc platné, protože přes všechnu její snahu působí postava Tayi ploše a nezajímavě. Navíc právě vedle Coopera působí trochu uměle a nuceně, takže s ní divák jen těžko sympatizuje a spíš si přeje, aby už nechala těch hysterických cirátů a pustila Chrise na frontu, kde bude zase střílet džihádisty.

Když už jsme to nakousli, zamysleme se nad tím, v jaké situaci přichází film do kin. Většina veřejnosti má pořád v podvědomí nedávné teroristické útoky ve Francii. Islám, džihád, terorismus, takové hesla jsou poslední dobou hodně skloňovaná. A zde přichází příběh o člověku, který se stal elitním vojákem proto, aby mohl právě před něčím takovým svou zemi chránit. Film tuto problematiku nerozebírá nijak do hloubky, ale přece si pár poselství neodpustí. Americký sniper jasně ukazuje, že válka je krutá pro obě strany, a že v konečném důsledku není plná odvahy, nebo cti, ale utrpení, bolesti a zvěrstev, které vám seberou všechny iluze. Protipólem talentovaného amerického odstřelovače Chrise je Syrský olympijský vítěz ve sportovní střelbě, který stojí na druhé straně barikády a americké vojáky likviduje stejně efektivně, jako chřipka pražskou populaci. Dokonce i tento ultra-záporák má víc charisma než Chrisova žena. Možná je to tím, že za celý film nepromluví jediné slovo.

Další zajímavostí jsou lokace, do kterých je film zasazen. Z drtivé většiny je to prašný Irák, který byl ovšem pro účely natáčení zastoupen Marokem, jelikož si štáb nechtěl při čištění zubů hrát na schovávanou pokaždé, když přiletí raketa. Scény, které nebyly natočeny v Maroku se dotočili ve Spojených státech. Ve výsledku to vůbec nebyla špatná volba. Na začátku se sice zarazíte, až uvidíte tank přejíždet postarší žigulík, ale časem si takových detailů přestanete všímat. Vždyť i Íráčané by mohli jezdit v žigulíku. Nebo ne? Triky jsou poctivá práce a působí věrohodně, tím spíš dodávají snímku v pravou chvíli tu správnou porci napětí. Letecké záběry jsou úchvatné. Škoda, že jich je jen pár.

 Závěrem mohu pouze říci, že pokud půjdete na film Americký sniper do kina, nečekejte epickou válečnou jízdu, ale spíš komornější osobní drama, které působí dojmem dokumentu (autentické záběry pohřbu to pouze podtrhují). Co vás ale příjemně překvapí bude Chris a jeho nezastavitelná cesta rovnou do pekla šílenství, protože každý výstřel budete prožívat spolu s ním.

 

Americký sniper (American Sniper)

USA, 2014, 133 min.

Režie: Clint Eastwood

Scénář: Jason Dean Hall

Hudba: Joseph S. DeBeasi

Hrají: Bradley Cooper, Sienna Miller, Kyle Gallner

V kinech od 5.3.2015

Přidat komentář