KOMIKS: Hadžime Isajama, Útok titánů 2

Článek od: David Hálek - 25.04.2015

Pokračování japonského krvavého, brutálního manga hitu od Hadžime Isajamy.

Beznaděj. Absolutní, všepohlcující beznaděj. Ten pocit je tak silný a hustý, že je skoro možné z něj trochu urvat, vymodelovat si nůž a probodnout si hrdlo. Je to pořád lepší osud než skončit v tlamě odporného Titána, který se se svými kolegy prohání ulicemi města a sežere každého, kdo se mu postaví do cesty.

Vojenské jednotky se stále snaží za cenu svých životů alespoň zpomalit postup Titánů, aby měli civilisté dost času utéct za další městskou zeď. A umírají. Bolestivě. Ti přeživší dělají, co mohou, aby vydrželi ofenzívu bezcitných stvoření, i s omezeným počtem zdrojů, co jim zbyl. Zásobovači jsou totiž v obležení bez možnosti útěku. Mnozí zaplatí cenu nejvyšší dobrovolně přímo na místě před svými spolubojovníky, čímž jim zrovna morálku nezvednou.

V tom všem zmatku, v té změti mrtvých těl a zoufalství, se nachází Mikasa. Jako jedna z mála odmítá propadnout beznaději a bojuje dál za své město a za životy ostatních. Titáni jsou proti jejím schopnostem bezbranní a ona si klestí cestu skrz, aby našla další přeživší. A Erena, o jehož osudu zatím nemá ani ponětí.

A přeci jenom vysvitne trocha naděje, i když ne v podobě, kterou by kdokoliv čekal. Ve městě se náhle zjeví Titán, který jde proti ostatním svého druhu. Má ohromnou sílu, využívá taktiku a vypadá to, že ovládá základy bojového umění. A co je nejlepší, nejeví sebemenší zájem o lidi. Mikasa a spol. se rozhodnou, že s jeho pomocí osvobodí v tvrzi uvězněné zásobovače a doplní palivo a energii. Při této akci se projeví Armin jako vynikající stratég, když přijde s plánem, který je sice nepravděpodobný, ale v dané situaci zřejmě nejlepší. Připravte se na vynikající teamwork, dobře vypadající akci a na velmi nečekané rozuzlení na samém konci knihy, který vás rozhodně navnadí na další pokračování.

Hadžime Isajama si pro své čtenáře připravil skvělý příběh. Odvyprávěl první setkání Erena a Mikasy a naservíroval dobře udělané, dynamické souboje, při kterých se rozhodně nikdo nebude nudit. Vojáci bolestivě umírají, pěsti létají, kusy titánů padají na všechny strany a ve vzduchu je cítit syrová surovost a agrese. Pan Isajama do toho všeho mistrovsky buduje atmosféru a šponuje emoce tak, že cítíte každou smrt a máte strach o každého krčícího se občana, který se ocitne v titánově zorném poli. Komiks si udržel vynikající úroveň prvního dílu a není důvod nevěřit, že tomu tak bude i v dalších dílech.

Celkové hodnocení: 90%

 

Útok titánů 2 (Shingeki no Kyojin, vol. 2)

Scénář a kresba: Hadžime Isajama

Překlad: Anna Křivánková

Nakladatelství: Crew

Vazba a rozměry: Brožovaná, 113 x 175

Počet stran: 196

Datum vydání: 8.12. 2014

Cena: 189 Kč

Přidat komentář