KOMIKS: ÚPVO 3: Žabí mor

Článek od: Marta Novotná - 10.05.2015

Úřad paranormálního výzkumu a obrany se vrací již potřetí. Tentokrát jako druhá kniha z Edice „Na přání“ nakladatelství Comics Centrum. Fanoušci si celkem objednali 695 knih z 500 potřebných, což dává naději i čtvrtému pokračování, které by stejným způsobem mělo vyjít v polovině roku. Na rozdíl od prvních dvou dílů není tento složen z více povídek, ale má jen jeden příběh.

Žabí mor nás přivádí do laboratoří v New Jersey a následně do kostela v Michiganu. Agenti tentokrát musí zastavit šílence, který chce zničit lidskou rasu. Mise se ukáže jako velmi nebezpečná a čekají nás úmrtí na obou stranách. Vedlejší linii vyplňuje příběh Abea Sapiena. Zlé sny ze současnosti přiblíží čtenáře k agentově minulosti.

Příběh je napínavý a o zvraty není nouze. O scénář se postaral Mike Mignola a kresbu svěřil Guy Davisovi. Některé pasáže jsou možná na poprvé trochu nepřehledné, proto určitě nevynechte doslov a skicář. V doslovu Mignola píše o nápadu a jeho následné realizaci. Pročtení skicáře pak přináší nejen náhled do spolupráce Mignoly a Davise, ale poznámky u kreseb a náčrtků i mnohé vysvětlují.

Jako třešnička na dortu působí galerie obálek úplně na konci knihy.  Pozorný čtenář si jistě všimne, že každá z kapitol je uvedená nebarevným výřezem jedné z nich. Díky své šedočerné barvě neruší dějovou linku a dokonce do její hororové atmosféry zapadají. Ovšem, aby nedošlo k omylu, ani v barvě se nejedná o veselé obrázky, naopak detaily a širší záběr dodávají na strašidelnosti.

A závěrem? Třetí díl Ú.P.V.O. se rozhodně povedl, a tak si budeme držet palce, aby se povedlo vydat i díly další a my se měli na co těšit.

 

Ú.P.V.O.: Žabí mor
B.P.R.D.: The Plague of Frogs
Scénář: Mike Mignola
Kresba: Guy Davis
Překlad: Jan Kantůrek
Počet stran: 128 barevných
Vazba: vázaná s lesklým přebalem
Věkové doporučení: 14+

Přidat komentář