ČASOPIS: Pevnost 5/2015

Článek od: Tereza Kadečková - 19.05.2015


 Květen je měsíc Avengers, mediální boom nám je servíruje horem dolem a Pevnost není pozadu.

Avengers si pro sebe ukrojili celých osm stran, ve kterých si přečtete něco o životě každého z nich, připomenete si jejich historii, a co se dá očekávat v blízké budoucnosti. Také je to samozřejmě lákadlo na Age of Ultron, pokud jste ho ještě neviděli.

Whedonovský kousek ale není to jediné, na co se dá jít do kina. Pevnost věří, že za to bude stát i Šílený Max, postapo ve vyprahlé pustině, které se hemží lovci lidí a motorizovanými gangy. Index očekávání je 99% tak se uvidí, jak to celé dopadne.

Filmové recenze vás pozvou na další kousky, ale žádný z nich se moc nevytáhl. Jediný horor Neutečeš získal 90%, ale pak to jde strmým pádem dolů. Rezistence uspěla na 70%, Čarovný les na 40% a DVD tip Hra na Vraha skončila na 50%.

Pokročíme do knižní části. Fokus vám na památku sira Terryho připomene Zeměplochu s doprovodným rozhovorem s Janem Kantůrkem. Fantasy ságy vás seznámí s Démonem z East Endu Petry Slovákové nebo třeba s pentalogií Mince a Dýka Daniela Abrahama.

Co se v procentech ztratilo na filmech, knížky nabraly. Edice Legendy české fantasy II získala 90%, stejně tolik dostal Kůstek 2, který bude přílohou Pevnosti příští měsíc (ač se to může zdát jako reklamní tah, Kůstek 1 je přílohou květnové Pevnosti a sakra, že je to super komiks!) a do třetice všeho dobrého Hrabě Nula. Knih s 80% je tu taky dost, třeba osmé Kladivo na čaroděje: Pekelná šleha, nebo Led od Pavla Korněva. Jinými slovy, máte z čeho vybírat.

Než si v hlavách srovnáte, kterou z knížek koupíte jako první, můžete si přečíst povídky, které na vás Pevnost nachystala. Lamiina zhouba od Williama Kinga, kde se elitní válečník Kormak musí utkat s hadoženou, která se vrátila po letech z vyhnanství. Nic ale není tak jednoduché, jak se zdá, když pikle kuje nejedna strana. Druhá povídka je Absurdita od Ivany Prajerové, která se dá shrnout jen slovy – a co byste dělali vy, kdybyste se probudili s kocovinou vedle svojí mrtvé, ohlodané šéfky a měli chuť na pořádnou flákotu?

Komiksová sekce vás seznámí především s Potulným rytířem od George R. R. Martina, kdybyste snad neměli dost příběhů ze ságy Píseň ledu a ohně. A pak celá dvoustránka o Gunsmith Cats, manze, kde se to hemží rychlými auťáky, bouchačkami a nevinně vypadajícími slečnami.

Rubrika Historie a záhady představí legendu o králi Artuši a jeho rytíře kulatého stolu. Připomene taky různé adaptace, ať už filmové nebo seriálové. Záhady vás zavedou do matičky Prahy, k jedné z bran do pekla. To určitě stojí za prozkoumání.

Ač se zdá, že jsem obsáhla vše, i tak květnová Pevnost skrývá ještě mnohá překvapení. Vzpomeňte si na to, až půjdete kolem novinového stánku.

 

Pevnost 5/2015

Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska
Rok vydání: 2015
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 69 Kč (klasická Pevnost) / 139 Kč (Pevnost s knižní přílohou - Jeff Smith: Kůstek 1 - Útěk z Kůstkova)

Přidat komentář