KOMIKS: Hadžime Isajama - Útok Titánů 3

Článek od: David Hálek - 22.05.2015

  Hadžime Isajama to do nás pere hlava nehlava. V prvním díle nechal odbouchnout hlavního hrdinu, v druhém jej vrátil do děje v podobě Titána a nyní v tom třetím chce Erena znova nechat odprásknout. Série Útok Titánů je jako zběsilá houpačka, která nám nedovolí si na chvilku oddechnout. Ve všem tom zmatku, chaosu a strachu se ale objevilo něco, co jsme zatím ještě nepoznali: naděje.

Ale popořadě. Eren se nachází tam, kde jsme ho opustili. Zrovna se vykolébal ze své nové titání schránky a nyní čelí mnohem větší hrozbě, než představují řádící behemoti – lidské nejistotě. Všichni si totiž myslí, že Eren je špeh, a neví, jak s ním naložit. Velící důstojník ale přijde na fikaný plán. Zastřelit. Eren využije svých schopností a zachrání nejen sebe, ale i Mikasu s Arminem. Ten dokáže přesvědčit vyděšené důstojníky, že Eren není hrozba a že dokáže pomoci ve znovudobytí města.

A že bylo načase. Atmosféra beznaděje, již Isajama budoval předchozí dva díly, dosáhla svého vrcholu. Vojáci se sice dostali za další ochrannou zeď, ale nyní by se měli vrátit do boje. Někteří se psychicky hroutí, jiní nadávají, a další dokonce jdou tak daleko, že desertují, aby své poslední okamžiky mohli strávit s rodinami. Není se tedy čemu divit, že když jim sympatický velitel Pixis oznámí, že využijí pomoc Titána, akorát přileje olej do ohně. Jeho odhodlání však vojáky přesvědčí, aby si poprvé dovolili luxus v podobě doufání, že to může být jinak.

Isajama čtenářům představuje i nového nepřítele. Nejistotu. Doteď bylo jasné, proti komu lidstvo bojuje. Vždycky čelili Titánům a byli schopni se na ně plně soustředit. Ale nyní už to není tak jasné. Co když je nepřítel v našich řadách? Komu můžeme věřit? Musíme se neustále ohlížet přes rameno, protože jinak nám někdo vrazí kudlu přímo do zad. A stejně jako ve skutečném světě, strach a nejistota vedou ke špatným rozhodnutím.

I přesto, že se umělecký styl pana Isajamy nemění, jeho způsob zachycení strachu spojeného s touto novou nejistotou je úžasný. Je vidět, jak je celé tělo napjaté a že stačí jediný nesprávný, rychlý pohyb a bude zle. Vše ostatní je tradičně skvělé. Všechny emoce jsou mistrně zobrazeny, akce je dynamická a neúnavná.

Skutečně již není moc co dodat. Jako vždy nám autor na konci přichystal překvápko, které nás má navnadit (a myslím, že to celkem zabírá) na další díl. Já se na něj rozhodně moc těším. Nadšení mě stále neopustilo, drží se mě jak klíště, a já potřebuju vědět, jak se to dál všechno vyvrbí.

Celkové hodnocení: 90%

 

Útok titánů 3 (Shingeki no Kyojin, vol. 3)

Scénář a kresba: Hadžime Isajama

Překlad: Anna Křivánková

Nakladatelství: Crew

Vazba a rozměry: Brožovaná, 113 x 175

Počet stran: 196

Datum vydání: 24.3. 2015

Cena: 189 Kč

Přidat komentář