ČASOPIS: Pevnost 6/2015

Článek od: Tereza Kadečková - 08.06.2015

Zaklínač byl naposledy tématem prosincové Pevnosti. Teď je tu zas a krade si slávu pro sebe.

Aby se neopakovalo všechno, co tu před půl rokem bylo, zaměřuje se téma především na nově vyšlou hru Zaklínač III Divoký hon. Základní informace samozřejmě chybět nesmí, ale není jich moc. Spíš si počtete o Geraltových osudových ženách, anebo příšerách, se kterými se musel kdy utkat. Pevnost vyšla ještě před vydáním samotného Divokého honu a index jejich očekávání se vyšplhal na sto deset procent. Jestli mají v redakci pravdu, posoudí jen hráči.

Přejděme k filmům. V červnu do kina přijde Jurský svět s Chrisem Prattem v hlavní roli. Láska k dinosaurům jen tak neomrzí, takže je index očekávání osmdesát procent. Můžete jen doufat, že Jurský svět nepůjde ve šlépějích svých předchůdců, protože takový Jurský park 3 stál za starou belu. Co se recenzí týče, filmy získaly lepší hodnocení než v minulém čísle. Hlavně proto, že do kin šly takové pecky jako Avengers: Age of Ultron, Ex Machina nebo Šílený Max: Zběsilá jízda. Nejde se tu pod osmdesát procent, takže je jasné, na co určitě do kina, dokud je ještě šance.

V knižních recenzích je opět co vybírat. Knihou měsíce je Rok Havrana od Vladimíra Šlechty, ale zaujmout může i Předběžné varování Neila Gaimana či Ledový drak od George R. R. Martina. Tipem měsíce je znovu vydaná Minority Report od Philipa K. Dicka. Většina vyjmenovaných opět pod osmdesát procent nejde, ale je tu ještě spousta dalších knih. Třeba Armagedon ve slevě od Seanan McGuierové, který bude knižní přílohou červencové Pevnosti.

Když už znáte knihy a filmy, co takhle rozdíly mezi nimi? Fanoušci s nadšením očekávají další knihu ságy Písně ledu a ohně, a tak se není čemu divit, že je dvojstránka věnovaná jí a seriálu Hra o trůny. Rozdíly mezi knihou a adaptací jsou už propastné a Pevnost se snaží přijít na to, jak by to mohlo vypadat dál.

Povídky jsou tu opět dvě. Operace Luční koník od už zmiňovaného Philipa K. Dicka vám ukáže problémy, které mohou nastat při cestování časem. Druhá povídka Poslední con od Davida Šenka vás zavede na Poslední celovesmírny con. To je přece jen místo, kam by se turisti chtěli podívat. Pokud si po přečtení povídek řeknete, že chcete psát jako jejich autoři, vězte, že rubriku Profíci radí vyrval ze spárů Míly Lince Petr Schink. Ten vám řekne, jak psát.

V neposlední řadě nahlédneme do historie. Jestli vás zajímá Japonsko, najdete tu článek o Róninech, samurajích bez pána. Otomar Dvořák vás zase zavede na Starou Kouřim, kde zaniklo první hlavní město českých Slovanů.

Červnová Pevnost je obsáhlá. Její knižní přílohou je druhý Kůstek, kterého není radno si nechat ujít, protože je to zábavný komiks pro všechny generace. To, co jsem vypsala, je jen ukázka z mnoha dalších věcí, které tu můžete najít. Jestli se chcete dozvědět o dalších fantasy ságách, o novinkách ve hrách a v komiksu, určitě po Pevnosti sáhněte.

 

Pevnost 6/2015

 

Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska

Rok vydání: 2015

Počet stran: 84

Rozměr: 210x295

Provedení: paperback

Cena: 69 Kč (klasická Pevnost) / 139 Kč (Pevnost s knižní přílohou - Jeff Smith: Kůstek 2 – Velké kraví závody)

Přidat komentář