FILM: Terminator Genisys

Článek od: Matyáš Pařátek - 14.07.2015

Arnold Schwarzenegger se po dvanácti letech vrací ve své nejslavnější roli. Mělo ale vůbec smysl se vracet?

První dva díly Terminatora patří dneska už mezi sci-fi klasiku, na kterou nedá nejeden fanoušek dopustit. Temná vize budoucnosti, kdy poslední zbytky lidstva bojují proti zákeřnému systému Skynet a navíc spousta skvělých akčních scén. Z neznámého Jamese Camerona se stal člen režisérské špičky a Schwarzenegger si na svoje konto připsal další roli akčního tvrďáka. V roce 2003 to Arnold jako Terminator zkusil potřetí, tentokrát ale už bez Camerona. A pak… se šel věnovat politice.

Jak už to tak chodí, Hollywood se to rozhodnul zkusit s Terminatorem počtvrté. Bez Camerona, ale i Schwarzeneggera. Trailery tenkrát slibovaly jízdu postapokalyptickým světem – vlastně slibovaly ve velkém to, co v malém ukazovalo těch pár záběrů v prvních dvou dílech. Čtyřka taky měla Christiana Balea jako Johna Connora, což je asi nejlepší vůdce odporu v celé téhle sérii. Bohužel výsledek tenkrát víc připomínal akční béčko, než Terminatora, jak nám ho dal Cameron, a jak na Camerona navázal Jonathan Mostow Vzpourou strojů.

No a teď je tu Terminator po šesti letech znovu. Opět s velkým Arnoldem Schwarzeneggerem, který se mezitím stačil ze světa politiky vrátit zpátky do světa filmu. Pokud vezmeme v potaz všechny filmy, které Schwarzengger od svého návratu natočil, dal by se Terminator Genysis označit za jeho nejlepší film. Role T-800 by se dala připodobnit k Schwarzeneggerovým šatům, které mu dokonale padnou. Opravdu – Arnold je v té roli jako doma. A z každého záběru je na něm vidět, jak moc si tuhle roli užívá a je rád, že v ní může opět být. Musím se přiznat, že je opravdu radost se na to koukat. Je to jako vrátit se v čase. Je nutno taky zdůraznit, že pokud má nový Terminator srdce, pak je jím právě Schwarzengger. Ten chlap za ten film dýchá a je to na něm asi ta nejpozitivnější věc. Pokud nepočítáme Emilii Clarke, na kterou se sice vážně dobře kouká, ale víc než drsnou Sarah Connorovou připomíná modelku, která si na drsňačku jen hraje. Zbytek obsazení je pak castingový fail. A to hodně těžký. Jason Clarke ani Jai Courtney nevypadají jako drsní, válkou ošlehaní muži, kteří se snaží vybojovat si lepší budoucnost. Ten první je slizký už od pohledu, ten druhý se pak tváří jako kdyby polovinu filmu nechápal, která bije. Nejhorší ale je, že mezi nimi nefunguje chemie a nedaří se ji rozeběhnout ani v momentě, kdy se o to film evidentně snaží. Podobně jsou na tom pak interakce mezi Emilií Clarke a Jaiem Courtneym, vůbec žádné emoce se nekonají. Což je velký problém, když vezmeme v úvahu, jaké postavy ve filmu hrají. Jediné dvě postavy, mezi kterými chemie funguje, je T 800 a Sarah Connorová.

Pokud se na nového Terminatora chystáte a dáváte si před kinem povinné opáčko, klidně z něj vynechejte čtvrtý díl. Ten totiž Genysis ignoruje. Co víc, nový Terminator jde ve šlépějích Star Treku a Batmana a nabízí nový pohled na divákům známé události. Nebo lépe řečeno, přepisuje je a nabízí tak zcela nový příběh. Bohužel k naší smůle, Alan Taylor není (jak se dá ostatně očekávat) J. J. Abrams ani Christopher Nolan. Je to pouhý rutinér, nikoliv vizionář srovnatelný s Cameronem. Akce je v jeho podání spíš průměrná. Na druhé straně je tu té akce hodně, takže nudit se rozhodně nebudete. Pokud tedy nebudete počítat prvních třicet minut dialogů, vysvětlování a pokusů o vytvoření postapokalyptické atmosféry, kdy jsem vážně přemýšlel, že odejdu z kina. A pokud se náhodou stane, že si budete rvát vlasy, přijde hláška, která vám vyčaruje úsměv na rtech. Za sebe můžu říct, že i přes tu hořkou pachuť v ústech jsem se dobře bavil. Rozhodně víc než u Salvation. Ovšem stále platí, že s lepším scénáristou, režisérem a castingem by ten film byl dokonalý. Takhle zbývá jen šeď a smutek z toho, kam až to tahle značka dopracovala. A podle katastrofálního otevíráku lze vidět, že značka Terminator už nejspíš nikoho nezajímá. Což je nejspíš i případ Arnolda Schwarzenegger, jehož poslední filmy kiny profičely bez většího zájmu. Je proto škoda, že se Arnold nevrátil o pár let dřív, než vypukla komiksová vlna. Třeba by si dokázal získat novou generací diváků. Kdoví.

Terminator Genysis tak doporučuji v kině vyloženě na vlastní nebezpečí. Hodně pamětníků kino zkusí čistě z nostalgie, protože je tam Arnold Schwarzenegger a protože se to jmenuje Terminator a aby se přesvědčili, zda je to opravdu takový průšvih. Jenže jak už jsem řekl, časy starého dobrého Terminatora už jsou asi definitivně v tahu. Minimálně do doby, kdy na něm budou pracovat režiséři bez invence a scénáristi nekvalitních filmů. Pokud bažíte po skutečném sci-fi nářezu, dejte si raději znovu Šíleného Maxe: Zběsilou jízdu a počkejte si, až Terminator Genysis vyjde na dvd nebo blu ray nosičích. Takový návrat si tahle legenda opravdu nezasloužila.

 

Přidat komentář