FILM: Ant-Man

Článek od: Matyáš Pařátek - 05.08.2015

Druhá letošní marvelovka je tu. A tentokrát nabízí dalšího nového hrdinu. Ant-Mana.

Už se stalo takovou milou tradicí každého pravověrného geeka milujícího komiksy zajít si každý rok na novou marvelovku. A tak zatímco loni jsme si užívali druhou sólovku Kapitána Ameriky a zrod Strážců galaxie, letos jsme šli chroupat popcorn ke druhým Avengers a Ant-Manovi.

Ant-Man jednak uzavírá druhou fázi marvelovského vesmíru, ale především nabízí zrod dalšího nového hrdiny, který se určitě brzy připojí ke svým parťákům. A je to zrod kapku bolestivý. Důvod je prostý, tenhle film dlouhou dobu chystal Edgar Wright (Jednotka příliš rychlého nasazení), který se nakonec rozhodnul od režírování odstoupit kvůli tvůrčím neshodám. Není ani tak těžké si představit, co se těmi neshodami myslí. Wright se prostě moc odlišoval od schématu, který má Marvel od prvního Iron Mana ve svých filmech. Znamená to ale nutně, že je Ant-Man slabý film? Kdepak.

Ant-Man má především tuny hlášek a vtipů, které Paul Rudd (Scott Lang/Ant-Man) dokáže efektivně prodat, má Michela Douglase (Hank Pym), který je jako mentor dokonalý a každý záběr si krade pro sebe. A samozřejmě má i Evangeline Lilly (naše stará známá elfka Tauriel z Hobita) coby jeho dceru, která tu není jenom na ozdobu. Jako komedie funguje Ant-Man parádně. Ovšem největším plusem filmu jsou nápady a hrátky s Ant-Manovým oblekem a s mravenci.  A má jedno z nejstřeštěnějších a možná nejoriginálnějších finále v historii marvelovek - Mašinka Tomáš už nebude co dřív. Právě v tom se nejvíc projevuje Wrightova imaginace, kterou obsahuje scénář.

Na Ant-Manovi stejně, stejně jako Strážcích galaxie, je sympatické, že není tolik zatížen marvelovskou (filmovou) mytologii a k jeho vidění není nutné znát žádnou předchozí marvelovku. Vyskytuje se tu sice pár narážek na předchozí události, ale nic coby vás muselo trápit. Navíc se tu ukáže i jeden Avenger.

Jenže i přes všechny klady je Ant-Man jen fajn origin. Není to nic, co by vás zvedlo ze židle. Nudit se nebudete, ale nezažijete takový pocit jako třeba u prvního Kapitána, Iron Mana nebo třeba Strážců galaxie. Celou dobu jsem měl pocit, jako kdyby Ant-Manovi někdo vyříznul srdce a zapomněl mu ho po celé natáčení dát. Což je opravdu škoda, protože Ant-Man měl nakročeno k tomu, aby něco takového nabídnul. Kdoví. Třeba to podruhé bude lepší.

Každopádně bude zajímavé, na čí stranu se připojí Ant-Man v chystané Občanské válce. Pokud ale bude poslouchat rady svého mentora, je to jasné už teď.

A rozhodně neodcházejte z kina před koncem titulků. Film obsahuje jednu mezititulkovou a jednu podtitulkovou scénu. Obě naznačují, kam se děj bude vyvíjet, kdo ještě dorazí na další partičku pokeru o osud světa.

Hodnocení: 65%

Ant-Man
Režie: Payton Reed 
Scénář: Joe Cornish, Edgar Wright, Adam McKay, Paul Rudd
Hrají: Paul Rudd, Evangeline Llly, Michael Douglas, Corey Stoll 
 
Autor textu: Matyáš Pařátek

Přidat komentář