RECENZE: Pevnost 8/15

Článek od: Matyáš Pařátek - 19.08.2015

Co si pro svoje čtenáře připravila druhá prázdninová Pevnost? Srpnové číslo je nadité mnohým zajímavým textem, ostatně jako vždycky.

Na obálce a jako hlavní nosné téma tentokrát najdete Fantastickou čtyřku. Jsem opravdu zvědav, co si přečtu příští měsíc v recenzi. Sám jsem nový film zatím neviděl, ale prý je to velká ostuda. Ještě větší než Terminátorův tolik vychvalovaný návrat, jak píše Jiří Pavlovský v recenzi. Filmových recenzí najdete opět přehršel, takže je z čeho vybírat. Naštěstí v kině narazíte i na lepší než průměrné kusy a Pevnost doporučuje například Ant-mana.

Koho zajímá Hra o trůny, neměl by minout netradičně pojatý článek o tomto literárně-seriálovém fenoménu. A koho zajímají seriály obecně, tradičně si může rozšířit obzory v seriálové sekci.

Recenze malé, větší i největší najdete jako obvykle v Literatuře a na nedostatek inspirace si žádný čtenář nemůže stěžovat, také v červenci se na pultech knihkupectví ocitly zajímavé české i zahraniční tituly. Fantasy ságy se věnují osamělým vlkům Miroslava Žambocha, a pokud jste se zatím s jeho tvorbou nepotkali, máte možnost si udělat vcelku podrobný obrázek.

Schinkova profesionální kuchařka vás v srpnu naučí vařit z vody, což je s ohledem na počasí víc než potřebná dovednost.

Dvakrát se Pevnost věnuje legendám, jež už nejsou mezi námi. Tou filmovou a zahraniční je sir Christopher Lee a jeho nejslavnější filmové role podle redaktorů Pevnosti. Druhá vzpomínka patří české komiksové legendě světového formátu Kájovi Saudkovi.

Velká herní recenze se mimo jiné podívala na zoubek temnému rytíři a herní legendě jménem Wolfenstein. A ti, kteří mají z gamepadu palce a ukazováky rozpláclé jak víla Šlapalína (ona z předení na kolovrátku) nechť si přečtou reportáž z americké výstavy E3 a začnou šetřit do prasátka, aby se tam napřesrok mohli podívat osobně a slintat jako redaktoři Pevnosti na vlastní ústa.

Do bájného Středočeska vás vezme Otomar Dvořák a budete se divit, kolik zajímavých a tajemných míst máte pár (desítek) kilometrů za barákem. Můžete si pak zkusit sami najít dračí doupě, nebo trpaslíky v brdských lesích.

Pokud vás cestou do Brd nepřepadne předtucha a ve zdraví se vrátíte, přečtěte si také v Paranormálních fenoménech, jak to vypadá, když je někdo předtuchami postižen, a zdali je to vůbec možné a prokazatelné.

A najdete samozřejmě spoustu dalších zajímavostí a informací, o kterých jsem se nezmínil, jako třeba deset super věcí z dvacátého FFka v geekzóně.

Povídky jsou v srpnové Pevnost opět dvě a opět obě české.  Můžete si udělat Krátkou zastávku na dlouhé cestě s Miroslavem Žambochem. Případně Markétě Klobasové  uvěřit, když říká: Mou ctí je věrnost.

Jako knižní příloha zdobí Pevnost česká kyber fantasy Virtuální vrazi od Jany Rečkové a je to vážně jízda. Na Sardenu už jsme přečetli a recenzi máte zde.

Tak do trafiky. Šup.

 

Pevnost 08/2015

Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska
Rok vydání: 2015
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 69 Kč (klasická Pevnost) / 139 Kč (Pevnost s knižní přílohou - Jana Rečková: Virtuální vrazi)

 

 

 

Přidat komentář