KOMIKS: Neil Gaiman - Philip Craig Russell, Sandman: Lovci snů

Článek od: Renata Staurovská - 22.09.2015

Když Neil Gaiman oznámil v roce 1996 svůj úmysl ukončit oblíbenou komiksovou ságu Sandman a světlo světa spatřil její desátý a poslední díl, nazvaný Tryzna, srdce nejednoho fanouška bylo rázem žalem zlomeno ve dví. Ovšem sám autor se zanedlouho přesvědčil o tom, že zabít knižní postavu, navíc velmi, velmi oblíbenou knižní postavu, není ani zdaleka tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Celkem sedm let odolával svým fanouškům, až nakonec podlehl a roku 2003 napsal Věčné noci – knihu, která přináší samostatné příběhy o Věčných, kteří v sérii vystupují. Osud, Smrt, Zkáza, Touha, Zoufalství, Delirium a v neposlední řadě i hlavní postava celé série Morfeus se tak opět navrátili ke svým věrným čtenářům - a volejme sláva, nebylo to naposled!

V roce 2009 totiž vyšel další Gaimanův komiks ze světa Sandmana, nesoucí název Lovci snů. Jedná se o komiksové zpracování autorovy stejnojmenné knihy z roku 1999, která natolik okouzlila ilustrátora Philipa Craiga Russella, že trval na jejím předělání, a po deseti letech se konečně dočkal svolení. Výsledek vyrazil dech i samotnému Gaimanovi, a nyní máme i my možnost posoudit, jaký je návrat do světa Sandmana po tak dlouhé době.

Lovci snů se odehrávají ve starém Japonsku a ukazují radosti a utrpení, které s sebou přináší zakázaná láska mnicha a lišky. Je to příběh o sobeckosti na straně jedné a obětování se na straně druhé, o souboji rozumu se srdcem, o naději a zatracení, o dobrých i zlých kouzlech a mnohém dalším… a samozřejmě také o Pánovi snů (Morfeovi, Sandmanovi - však víme :)). Ten zde opět vystupuje spíše pasivně, přesto jeho postava do děje významným způsobem zasahuje.

Ačkoliv děj může působit na první pohled „pohádkově“, kniha je plná znepokojivých obrazů a scén, které tento pohádkový charakter vyvrací. To však u Gaimana není žádným překvapením – vzpomeňme například na pohádkovou Koralinu a knoflíky místo očí. Proto by čtenáři Lovců snů neměli být šokováni, až uvidí ženu s dvanácti prsy, hromady kostí a jiné podobné, naprosto nepohádkové výjevy.

Lovce snů provází snová, od skutečného světa naprosto odpoutaná atmosféra, kterou úžasně doplňuje kresba již zmíněného Philipa Craiga Russella. V knize převažují tlumené barvy, umožňující vyniknout podstatným detailům a přitom nenarušující její čarovný a fantastický nádech. Příběh je poutavý, chytne člověka za srdce a působí tak nadčasově, jako by byl založený na prastarém mýtu či legendě, ačkoliv pochází výhradně z hlavy autora.

Pro fanoušky Sandmana povinnost, dílo ale zcela jistě ocení i čtenáři, kterým se sága doposud vyhýbala. Pokud toužíte po knize, která Vám umožní zapomenout na okolní svět a zcela Vás pohltí, i když jen na krátkou chvíli, jsou Lovci snů přesně tím, co hledáte.

 

Sandman: Lovci snů

Autor: Neil Gaiman

Kresba: Philip Craig Russell

Nakladatel: Crew

Překlad: Viktor Janiš

Rok vydání: 2015

Počet stran: 144

Rozměr: 26,6 x 17,7 cm

Provedení: hardback

Cena: 499 Kč

Přidat komentář