RECENZE: Jan Poláček, Soukromý detektiv Matyld - Na stopě sériového vraha

Článek od: Renata Staurovská - 28.10.2015

Jméno Jana Poláčka jistě není fanouškům české sci-fi neznámé, můžeme připomenout například jeho povídkové sbírky Ex Machina nebo Kyberpunk & Heavy. Již názvy napovídají, že Poláček se nebojí experimentovat a v jeho dílech tak můžeme najít prvky kyberpunku nebo třeba členění podle hudebních žánrů - a o tom, že výsledek stojí za přečtení, vypovídá kromě jeho narůstající popularity například i literární cena Karla Čapka, kterou autor získal v roce 1992.

Kniha, kterou Vám představíme dnes, však nemá se sci-fi ani kyberpunkem nic společného, a jedná se proto u Jana Poláčka o velmi nečekané a překvapivé dílo. Soukromý detektiv Matyld – Na stopě sériového vraha je totiž čistokrevnou detektivní knížkou... pro děti. Hlavním hrdinou je zrzavý kocour Matyld, který má vlastní detektivní kancelář a pomáhá svým čtyřnohým přátelům řešit jejich kočičí problémy.

Začátek knihy, kdy čtenář potkává kocoura Matylda vůbec poprvé, může milovníkům detektivního žánru připomínat scény z knih o Sherlocku Holmesovi. Detektiv, sám nespatřen, sleduje svého budoucího klienta, jak nervózně přeslapuje přede dveřmi a sbírá odvahu vejít dovnitř, všímá si jeho nervozity a snaží se vydedukovat, co za svízel sem jeho souseda přivedlo. Nečekejte ale žádné „dětské“ zápletky ve stylu ukradené misky s mlékem nebo ztracené hračky, kdepak. Soukromý detektiv Matyld musí přijít na stopu sériovému vrahovi sýkorek, jinak hrozí, že jeho dobrý kamarád skončí v útulku. Provádí výslech podezřelých, sbírá důkazy a vznáší obvinění – zkrátka a dobře, chová se jako skutečný a plnohodnotný kočičí detektiv. Příběh je místy příjemně humorný, nechybí v něm akce ani napětí a čtenář se dočká hned několika překvapivých zvratů. Nutno podotknout, že detektivovo uvažování nad případem, které se často změní v líné a pro kočky tak typické podřimování na slunci, je prostě roztomilé.

Soukromý detektiv Matyld – Na stopě sériového vraha je psán velice čtivým, jednoduchým jazykem, který dospělé upřímně a mile pobaví a děti si získá hned po prvních stránkách. Kniha je určena pro čtenáře od 9 let a styl vyprávění je této hranici skvěle uzpůsoben – mladší čtenáři by v knize nejspíše tápali, ale dětem od devíti let výše přináší Soukromý detektiv Matyld skvělý a plnohodnotný zážitek. Jedná se o sondu do kočičího života a myšlení, promítnutou na pozadí napínavého detektivního příběhu, doplněnou o velice povedené ilustrace Tomáše Kropáčka. Ačkoliv je nejnovější dílo Jana Poláčka určeno primárně dětem, věřte, že ani dospělí se při jeho předčítání (nebo čtení ze zvědavosti, známe se :) ) rozhodně nudit nebudou.

Autor: Jan Poláček

Název: Soukromý detektiv Matyld - Na stopě sériového vraha

Nakladatel: Albatros

Rok vydání: 2015

Počet stran: 136

Cena: 224 Kč

 

Přidat komentář