FILM: Steve Jobs

Článek od: Klára Holubovská - 18.11.2015

I když je člověk geniální, nedává mu to žádné právo povyšovat se nad ostatními a jednat s nimi, jako kdyby byli míň než on.

 

Steve Jobs je v pořadí druhý biografický snímek o zakladateli společnosti Apple. Tentokrát se režisér Danny Boyle (28 dní poté, Milionář z chatrče) a scénárista Aaron Sorkin (The Social Network, Newsroom) rozhodli zmapovat vyhrocené momenty před zahájením klíčových Jobsových prezentací, které změnily svět. Nejsem si jistá, jestli to byla, vzhledem ke způsobu natočení, nejšťastnější volba.

 

Jako největší problém vidím flashbacky. Rozhodně proti nim nic nemám. Naopak si myslím, že příběh ozvláštňují a činí ho zajímavějším. Nicméně považuji za chybu prolínat přítomnost s minulostí způsobem, kdy divák chvílemi neví, které věty jsou řečeny ve vzpomínce a které v současnosti. Působí to chaoticky a rušivě.

 

Rovněž stopáž filmu mohla být o patnáct minut kratší, čímž by se vyhnuli některým zbytečným scénám. Kupříkladu kdo je Jobsův otec. Pro tohle zpracování značně nepodstatná informace.

 

Velkým plusem jsou herecké výkony. Michael Fassbender (X-Men, 12 let v řetězech, Jane Eyrová) v roli Stevea Jobse je vynikající a přesvědčivý. Zlost, rozhořčení, pocit porážky i víra v úspěch se mu zračí ve tváři, jako kdyby to všechno doopravdy zažíval. Zdárně mu sekundují Kate Winslet (Divergence, Předčítač, Hledání Země - Nezemě) v roli jeho pravé ruky Joanne Hoffmanové, která má s Jobsem svatou trpělivost, Seth Rogen (Apokalypsa v Hollywoodu, Zelený sršeň) jako spoluzakladatel Apple Steve Wozniak nebo Michael Stuhlbarg (Impérium, Hitchcock) coby Andy Hertzfeld, jenž měl se Stevem strhující hádku. Uznání si rovněž zaslouží všechny tři herečky, které hrály Steveovu dceru v různém věku.

 

Ocenila jsem ve filmu plakát Alana Turinga, který sestavil první počítač, i informaci, že se Turing otrávil jablkem. Přece jen má společnost Apple v logu nakousnuté jablko. Ať už to byla ve skutečnosti náhoda, nebo účel, udělalo to na mě dojem.

 

Domnívám se, že film si užijí hlavně diváci, kteří počítačům rozumí víc než běžní uživatelé, neboť tam zazní několik dialogů, které se věnují počítačové terminologii, avšak i ti ostatní si mohou vychutnat příběh o geniálním a takřka nesnesitelně arogantním vizionáři, i kdyby jen pro to představení, které Michael Fassbender sehrál.

Hodnocení: 50%

Režie: Danny Boyle

Scénář: Aaron Sorkin

Hrají: Michael FassbenderKate WinsletSeth RogenKatherine WaterstonJeff DanielsMichael Stuhlbarg

Přidat komentář