RECENZE: Miroslav Žamboch - Tomáš Bartoš, Turbulentní vesmír

Článek od: Zdeněk Nejezchleba - 30.11.2015

Kniha Turbulentní vesmír je výsledkem čtyřleté spolupráce pánů Miroslava Žambocha (Seržant, Čas žít, čas zabíjet) a Tomáše Bartoše (Žoldnéři). A jak to dopadlo?

Když jsem knihu dostal do ruky, proběhly mi hlavou dvě myšlenky. První byla "Kresba na obálce je skvělá!" (práce Petra Vyorala) a druhá, už méně pozitivní, "Ale není to nějak krátké?". A rozporuplné pocity mi zůstaly po celou dobu čtení a dlouho po něm.

Stále nevím, zda je kniha dělena na několik příběhů, které na sebe tak trochu odkazují, nebo na několik ne moc souvislých kapitol. Čímž se dostáváme k délce. Přijde mi, jako by pánové Žamboch s Bartošem ke konci každé kapitoly ztráceli chuť pokračovat, a tak ji co nejrychleji ukončili i přes to, že původně plánovali o pět šest stránek navíc, protože vyprávění se svižně odvíjí a graduje, když najednou - konec. Takže prvotní dojem byl pravdivý a nějakých sto padesát stran mi na čtyři roky práce přijde vážně málo.

Nechápu, proč to tak dopadlo, protože Turbulentní vesmír je hard-core techno scifi z pohledu stroje, což je silný, originální a zajímavý přístup. Přesně tak, nenajdeme zde žádnou hlavní postavu, celá kniha je vyprávěna umělou inteligencí, jenž si sama sebe začala uvědomovat, což považuji za skvělý nápad, který by si zasloužil vytěžit do posledního šroubku... a to se bohužel nestalo. Na každé straně jsou popisy zbraní, lodí, strojů a pevností, nad kterými by srdce nejednoho technika zaplesalo, bohužel se o příběhu totéž říci nedá. Turbulentní vesmír působí tak, že tam vlastně žádný příběh není, a my máme jen možnost sledovat několik zážitků ze "života" jedné bojové lodi. U Žambocha jsme zvyklí na postavy, které dýchají a žijí, a příběh, který chytne a nepustí. Tady nedostaneme ani jedno. Nechybí ovšem skvěle zpracované a popsané souboje na planetách i ve vesmíru, nechybí ani již zmíněné detailní a krásně technické popisy kdečeho a hlavně nechybí zvláštní a neobvyklý pocit, že "hrdinu" nechápete, protože je to jen stroj. Celkové zpracování tento nádech jen podporuje a človek si těžko zvyká, když se o raketometu mluví jako o ruce a podobně...

Možná je to zaviněné mým přehnaným očekáváním, ale Turbulentní vesmír je pro mne zklamáním a krokem mimo. Nemyslím si, že je to špatná kniha, ani nelituji času na její přečtení, ale zároveň necítím potřebu si ji přečíst znova. Určitě zaujme a pobaví fanoušky techno-scifi. Nezklame, ale ani nenadchne fanoušky Žambocha nebo Bartoše, nicméně zároveň se nezbavíte pocitu, že tam "něco" chybí. Něco co dělá z obyčejné knihy TU knihu....

 

Turbulentní vesmír

Miroslav Žamboch a Tomáš Bartoš

Nakladatelství: Triton

Rok vydání: 2015

Cena: 219 Kč

Přidat komentář