Když se řekne Star Wars...03

Článek od: Redakce - 16.12.2015

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, troufáme si říct, že se blíží pravděpodobně nejočekávanější filmová událost roku. Minimálně pro sci-fistický svět tomu tak jistě bude. Vždyť do kin se po deseti letech a několika měsících vrací Star Wars. Což samo o sobě zní tak trochu jako sci-fi, jelikož to po třetí epizodě vypadalo, že už se dašího výletu do jedné Předaleké galaxie nikdy nedočkáme. Ale jak sami víte, dneska je všechno jinak a už v noci ze středy na čtvrtek vtrhne do kin dlouhou očekávaná sedmá epizoda - Síla se probouzí. A v ní, ač by se to taky před pár lety zdálo nemožné, se na scénu vrací rebel Han Solo, Leia (která titul princezny vyměnila za titul generála) a s nimi i další oblíbení hrdinové. Všichni doufáme, že se tenhle comeback povede a že se budeme moct v klidu těšit, co s osmičkou provede Rian Johnson. Ale to je hudba budoucnosti. 

Dlouho jsme přemýšleli, jak bycho vzdali hold této slavné sérii. Nechtěli jsem lovit informace o nadcházejícím díle, abychom něco případně neprovalili. Ani jsme se nerozhodli jít cestou recapů starších dilů. Nakonec přišla Monika Slíva s nápadem, aby se každý z redaktorů vyjádřil, jaký je jeho vztah ke Star Wars. A nyní vám je postupně předkládáme. 

Takže...

Když se řekne Star Wars...

Hvězdné války jsou jako bible, akorát pojednávají o skutečných událostech a mají lepší CGI. Znalost minimálně původní trilogie patří k základnímu kulturnímu přehledu, který moderní člověk  potřebuje k přežití - bez obeznámenosti s fenoménem Star Wars se neobejde žádný revizní technik (jo, ta šachta...) ani bez tohoto základu nepochopíme jemný situační humor toho, že USA budují na zemské orbitě Hvězdu smrti. Přesto existují lidé, kteří jsou mimo. A nemluvím tady o nějakých lidojedech z Papuy či Bruntálu. Proto šiřme světlo poznání! Ovšem nezapomínejme na pravidlo č. 1, kterým se Hvězdné války liší od nákupu německých ojetin - zajímáme se jen o ty, které jsou starší než my. :-)

- Jan Žlebek

Znáte logo města Ostrava? Tak jinak: Hvězdné války!!! Jdete?

- Jan Křeček

S Hviezdnymi vojnami (podľa aktuálnych marketingových pravidiel uvádzaných všade vo svete ako STAR WARS :-) ) je to u mňa ako s Matrixom. Uznávam ich vplyv na žáner, kvitujem revolučnú technickú stránku, chápem povinnosť každého scifistu vidieť ich, ale inak idú tak trochu mimo mňa. Dvoch robotov (veď vy viete ktorých) vyslovene neznášam, dejové zvraty mi prídu komické (som tvoj otec... som tvoja sestra... aha, Hviezda smrti, poďme ju zničiť...). Ak som sa na niektorých častiach bavil, tak to boli práve tie, ktoré všetci „pravoverní“ zatracujú – Epizóda I a Epizóda VI. Celý svet SW mi vždy prišiel rozprávkový, preto mi vyhovovalo, keď si z neho robili srandu aj samotní tvorcovia (ewokovia, Jar-Jar). Musím však priznať, že Star Wars má nedávno aj nadchli. Animované Clone Wars (film aj seriál) je presne to spojenie hravosti a nadhľadu, aký od fenoménu podobného razenia očakávam. Vieme ako Disney zmrvil Johna Cartera, ale práve nové SW by mohli ukázať, ako má vyzerať pestrofarebná space opera, ktorá sa neberie priveľmi vážne.

- Martin Kochlica
 
 
Já jsem Star Wars Skrytou hrozbu viděla poprvé asi v osmnácti letech a ten díl se zároveň stal mým nejoblíbenějším hlavně kvůli Liamovi Neesonovi. Ty další díly mě už moc nebavily a původní trilogii jsem nikdy neviděla celou a ani mě to neláká. :-)
 
- Klára Holubovská
 

Přidat komentář