KOMIKS: Frank Miller, Teror ve jménu víry

Článek od: veronikamah - 18.12.2015

V době, kdy svět zmítá panika nad imigrační krizí a válkou s terorismem, přichází žijící legenda komiksového žánru, aby vyjádřila svůj názor na současnou situaci. A jak jinak než právě novým komiksem, u kterého si každý sluníčkář znechuceně odplivne.

Franka Millera a jeho dílo asi netřeba dlouze představovat. I ti, komiksem nepolíbení, pravděpodobně zachytili filmová zpracování Sin City a 300. Autor, který má v dnešní době na svém kontě již mnoho ikonických děl, se pustil zrádnou cestu kontroverze a vytvořil dílo blížící se svým pojetím propagandě. 

Empire City. Chladné. Odtažité. Vlhké. Hlučné. Povýšené…

Vítejte v Empire City. Neboli New Yorku se svou Sochou svobody, ulicemi plnými lidí, jednoho či dvěma superhrdiny a spousty zlodějů a podvodníků. Správkář se řadí do skupiny první. Natálie Stacková do té druhé. Ačkoliv každý stojí na jiné barikádě, jejich cesty se spojí, aby se společně postavili většímu nepříteli a zachránili tak město před jistou zkázou. A pak odzkoušeli, jak moc ohebná Natálie vlastně je…

Empire City bude řvát. Řvát bolestí.

Máte pocit, že jste podobný příběh už někde četli, popřípadě viděli? V tom případě se nemýlíte. Do předchozího odstavce si místo Empire City doplňte Gotham City, Správkaře nahraďte Batmanem a Natálii Catwoman. I samotná kresba a podoba hlavních postav nutí čtenáře vzpomenout na slavného netopýra. Pouze zkázu tentokrát nepředstavuje klasický padouch toužící po moci, ale skupina, která zlo páchá ve jménu vyšší moci - Islámu. 

Islám je hlavní postavou knihy. Správkář a Natálie, kteří si ten titul marně snaží ukrást nakopáváním džihadistů do zadku, jsou jen vedlejší postavy. Neznáte je, jejich motivaci, minulost, ani netušíte odkud se v Empire City vlastně vzali. Odpor k terorismu je jediným společným bodem. 

Vzduch houstne. Je to jako dejchat otrávenou křídu. 

Stejně jako postavy nemají žádnou hloubku, scénář je naprosto plytký. Jediným jeho cílem je čtenáři sdělit, že Islám je zlý a všichni jeho vyznavači by bez vyjímky měli shořet, vybuchnout, zkráceně zemřít násilnou smrtí. Autor ale nenabízí vysvětlení, proč by tomu tak mělo být. A už vůbec nikde nezazní, že není muslim jako muslim.

Aby ale nebylo všechno špatně… Teror ve jménu víry má naprosto fantastickou kresbu. Miller zachová svůj oblíbený černobílý styl z nějž vystupují pouze zelené oči a červené podrážky Natálie.  Dynamika pohybu se posouvá na úplně jinou úroveň. Máte pocit, že Natálie každou chvíli vyskočí ze stránek a zamňouká vedle vás na sedačce. Čekáte na moment, kdy se Správkařova pěst setká s vaší čelistí. Kresba je neuvěřitelně živoucí, přestože v ní najdete minimun barev.

Občas se svět odhalí. Jsem v klidu. Jsem ve válce.

Frank Miller si nikdy nebral se svým uměleckým projevem servítky. V mnoha jeho příbězích najdeme násilí, brutalitu i stříkající krev. Nejinak je tomu v případě Teroru ve jménu víry. Je už pak ale pouze na čtenáři, aby si sám řekl, zda autor překročil nebo nepřekročil pomyslnou hranici “politické koreknosti” ve jménu svobody vyjádření.

 

Teror ve jménu víry

Scénář a kresba: Frank Miller

Překlad: Hana Studeničová

Nakladatelství: Comics Centrum

Vazba: vázaná knižní s matným potahem a parciálním lakem

Počet stran: 120

Cena: 699 Kč

Rok vydání: 2015

 

 

Přidat komentář