SERIÁL: Doctor Who - 9. série

Článek od: Tereza Kadečková - 22.12.2015

Jaká je 9. série Doctora Who?

Předem upozorňuji, že článek obsahuje spoilery. Podíváme se na to, jak vypadala a dopadla 9. série Doctora Who.

 

Osmá série představila nového Doctora v podání Petera Capaldiho, bohužel byl ale jeho potenciál přizabit ne zrovna dobrým příběhem a vedlejšími zápletkami. Devátá série naštěstí tyto chyby napravila, přinesla zábavnou podívanou a snad jen jednu slabší epizodu.

Nejdřív je potřeba zmínit, že se dvanáctidílná devátá série skládala skoro jen ze dvoudílů, takže pro každý příběh bylo víc prostoru na rozuzlení a seznámení se s charaktery. Možná i to pomohlo lepšímu spádu celé řady a tomu, že udržela diváky napjaté. Bylo víc času sledovat Doctora komunikovat s cizími lidmi a vidět jeho vývoj, který se nedá popsat lépe, než slovy „mrzutej dědek“.

Peter Capaldi jako Doctor konečně začal víc využívat svůj potenciál. Rozjel odvážnou hru a to jak v seriálu, tak i s diváky – vždyť půlka fanoušků málem zešílela, když vyměnil sonický šroubovák za sonické sluneční brýle. Už na začátku série pěkně zdivočel a Clara měla co dělat, aby ho udržela v hranicích kladného hrdiny. No a Clara…

Claru jsem si jako společnici nikdy neoblíbila. Ze začátku deváté série má přístupy k tajným vojenským informacím, rozdává moudra po okolí a vůbec se vymyká z mantinelů normální společnice. Její všehoschopnost není dost dobře vysvětlená, ale na konci série je její charakter popsán (popsán, ne vysvětlen) tak, že divák musí souhlasit. Bohužel to její vývoj už nezachrání, ale aspoň je za ním nějaká, ač líně napsaná, tečka. Ale musím uznat, že zakončení řady z jejího pohledu bylo docela chytré.

Co se epizod týče, všechny jsou na podobné úrovni a nijak významně nevystupují. Nenajde se nějaká úplně skvělá, ani žádná úplně mizerná. Za nejlepší díl považuji Heaven Sent, kdy je Doctor zavřený ve vězení vystavěném jemu na míru. Nejhorší příběh série je Sleep No More, sice je originálně natočená ve stylu found footage, bohužel ale nedožila potenciálu a rozuzlení bylo prostě slabé.

Vrátí se několik záporáků včetně Missy, která se ukáže už v první epizodě – což mi přijde jako trochu nešťastné řešení, po tom, co byla na konci osmé série „zavražděna“. Vůbec jsem měla pocit, že by se epizody daly poskládat lépe – dvoudíl The Girl Who Died a The Woman Who Lived by nejspíš lépe fungovaly, kdyby od sebe byly oddělené více díly. Jelikož se ale jejich hlavní postava Me vrací ještě několikrát, není to takový přešlap.

Hlavní scénárista se nezměnil. Steven Moffat už vzbuzuje trochu nedůvěry po tom, co se mu dařilo děje minulých sérií zamotávat víc a víc, až už nešla zápletka vysvětlit. V téhle řadě trochu ubral, vybírá si radši přímou cestu a funguje to. Devátá série sice nevzbudí bouřlivé ovace, ale po těch minulých je příjemným osvěžením, protože funguje vcelku bez problému. To už bylo potřeba.

Přidat komentář