FILM: Star wars - když se Síla probudila

Článek od: Zuzana Ľalíková - 05.01.2016

Už posedmé vítá své diváky jedna předaleká galaxie. Režisér J. J. Abrams slíbil návrat ke kořenům ságy. Jak se mu tedy povedlo tento slib naplnit?

Ocitáme se v předaleké galaxii třicet let po bitvě u Endoru, v níž byla zničena druhá Hvězda Smrti a zabit obávaný vojevůdce Darth Vader. Z rozvrácených základů Impéria povstal jeho pokračovatel První řád, který se prozatím neúspěšně snaží rebelové v čele s generálkou Leiou Organou obrátit v prach tak, jak se jim to podařilo s jeho předchůdcem.

To vše se dozvíme hned z prologu, jenž je v návaznosti na všechny předchozí díly ságy vyveden slavným nakloněným fontem. Prolog však nastiňuje jen základní premisu a holou kostru, na níž režisér J. J. Abrams spolu s týmem scénáristů vystavěli již sedmý příběh Hvězdných válek.

Je nutné říct, že hlavní záporná postava svým charismatem nesahá legendárnímu Darthu Vaderovi ani po kotníky – je však otázkou, nakolik za to může sama postava a její občas až hysterické záchvaty vzteku připomínající trucující děcko, a nakolik nostalgie při vzpomínce na dávného arcipadoucha a porovnávání, jemuž se lze jen těžko ubránit už proto, že se Kylo Ren ve svém předchůdci vzhlédl. Můžeme se jenom domnívat, čím ještě Kylo překvapí vzhledem k tomu, že je teprve na cestě za získáním věhlasu, jakým oplýval jeho idol.

Charisma naopak čiší z postavy ztvárněné Harrisonem Fordem, jehož Han Solo táhne celý příběh a jemuž se lze jen klanět za to, s jakou chutí, grácií a energií se i ve svém věku zhostil této akční postavy, jež se snad ani na okamžik nezastaví. Hanovi zdatně sekunduje mladá dívka Rey, v níž se toho skrývá víc, než si sama uvědomuje a která nenechává svým jednáním, povahou a rozhodností nikoho na pochybách, že se od ní dočkáme ještě velkých věcí. Voják impéria Finn zprvu působí jen jako komická vložka, postupně se ale ukazuje, že i on má v záloze nejedno překvapení.

Síla se probouzí rozhodně není dokonalý film. Z děje sálá schematičnost, z postav černobílost a logika občas dala jednání hrdinů, vojáků i nepřátel sbohem a šáteček. Hvězdné války jsou však navzdory kultu, jenž se kolem nich vytvořil a který původní trilogii staví na piedestal, zkrátka a jednoduše pohádkou zasazenou do prostředí vesmírných pirátů, gangsterů, pašeráků a překupníků, takže nějakou tu nedokonalost jim lze velkoryse a s radostí odpustit, zvláště když, a jak to premisa pohádek vyžaduje, přináší i vítězství dobra nad zlem. Jakkoli náročné a nejisté to vítězství bude.

J. J. Abrams sází v novém filmu na jistotu a inspirace starou trilogií, nostalgické odkazy a hrátky s detaily jsou v sedmé epizodě rozhodně patrné a pobaví. Někteří fanoušci mu v takovém případě jistě budou vyčítat, že se dostatečně „neodvázal“ a neukázal něco nového.  Síla se probouzí však dle mě výborně kombinuje staré a nové a skrývá tak v sobě od každého něco, čím zaujme jak skálopevné příznivce staré trilogie, tak fanoušky zvědavé na to, čím režisér a nové studio dokáží překvapit.

Vzhledem k rekordní návštěvnosti kin a tržbám za první dny promítání se navzdory všem hnidopišským detailistům ukazuje pravdivost slov George Lucase, praotce této slavné ságy, který na adresu nového filmu pronesl: „Myslím, že si fanoušci nový film zamilují. Je to přesně takový film, na jaký čekali.“

Osobní hodnocení: 85%

Star Wars: Síla se probouzí 
Režie: J. J. Abrams
Scénář: Lawrence Kasdan 
Hudba: John Williams
Hrají: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Daisy Ridley

Přidat komentář