UKÁZKA: Jesse Bullington, Prznitelé hrobů: Chmurná historie bratří Grossbartů

Článek od: Redakce - 30.01.2016

Prznitelé hrobů: Chmurná historie bratří Grossbartů

Píše se rok 1364. Středověkou Evropu sužuje mor, po cestách táhnou sebemrskačská procesí a temnými lesy se kradou hladové stvůry. Dvojčata Hegel a Manfried Grossbartovi, hrdí pokračovatelé rodinného řemesla vykrádání hrobů, však patří mezi vyvolené. Jsou zruční, zcestovalí a mají pro strach uděláno. Nesnášejí kacíře, zakládají si na své neposkvrněnosti a ochrannou ruku nad nimi drží sama Panenka Marie. 

Bezohlední bratři se ve snaze trumfnout své předky vydávají vykrást ty nejvelkolepější hrobky ze všech – pyramidy egyptských faraonů. Cestou potkávají šílené kněze, vilné čarodějnice i morové démony. Naživu však nenechají nikoho. Nezaleknou se ani benátského dóžete, ani maltézských. Jenže Egypt není Evropa, pyramida se neotevře páčidlem a hrůzy, které bratři napáchali, je nakonec doženou uprostřed sluncem rozpálené pouště.

Prznitelé hrobů nejsou typickým historickým ani fantastickým románem. Jesse Bullington s bezbřehou imaginací a humornou nadsázkou sobě vlastní předkládá svoji verzi dochovaného příběhu středověkých sériových vrahů. Noir román plný naturalistických scén rozhodně není určen pro čtenáře slabší povahy.

Jesse Bullington

Narodil se v Pennsylvánii, kde trávil dětství touláním se po lesích a čtením všeho, co mu přišlo pod ruku. Po roce stráveném v Nizozemsku se vrátil do vlasti a vystudoval anglickou literaturu a historii. Dnes žije a tvoří v Coloradu.

Je autorem tří románů, z nichž dva vyšly česky: Obcování se smrtí (2014) a Prznitelé hrobů: Chmurná historie bratří Grossbartů (2015).

Jako milovník gotického románu a evropského středověku zpracovává bizarní, temná a fantaskní témata. Hlavní hrdinové jeho pikareskních děl, založených na historických reáliích, bývají vyčlenění ze společnosti a bojují s nedobrovolným údělem – ať už jde o mladou Maurku ovládající nekromancii či vykradače hrobů, kteří se nezastaví před ničím. Bullingtonovy romány jsou kromě reálného dějinného základu okořeněny špetkou satiry a černého humoru.

 

Krátká anotace:

Píše se rok 1364. Hladové stvůry se kradou temnými lesy středověké Evropy a jak vody, tak nebesa se hemží nepopsatelnými hrůzami. To je svět bratří Grossbartů. Zbožní synové vykradače hrobů se vydávají za svým snem a cestou potkávají počestné poutníky, šílené kněze i morové démony. Naživu však nenechají nikoho.

Ve svém druhém románu Jesse Bullington nezůstává nic dlužen pověsti mistra bizarní historické fantastiky a předkládá svoji verzi autentického příběhu středověkých sériových vrahů, kteří z rodných Bavor putují přes Benátky a Kypr do Afriky s úmyslem vyloupit ty nejvelkolepější hrobky ze všech – pyramidy egyptských faraonů.

 

Doporučená cena: 379 Kč

Počet stran: 480

 

Přidat komentář