RECAP: Agent Carter 02x1-4

Článek od: Tereza Kadečková - 09.02.2016

Druhá série Marvel’s Agent Carter je v plném proudu a tak se podíváme, jak vypadá a co se zatím přihodilo. (Pozor, následují spoilery z první série)

V první sérii se agentce Carterové podařilo vydobýt si své místo ve špionážní agentuře. Získat si respekt a uznání, které měla za války, jí dalo zabrat. Teď se konečně může chlubit tím, že je plnohodnotnou agentkou a nikdo už se na ni nedívá mezi prsty. Když už tedy nemusí bojovat s každodenním sexismem, musí jí tvůrci předhodit jiného nepřítele. Co je lepší, než všudypřítomná zlá organizace (a ne, nejsou to komunisti)?

První čtyři díly Agent Carter obsahují právě tohle. Peggy se vrací na scénu se svým pomocníkem Jarvisem a tentokrát bojují se zločinem v Los Angeles. Jejich první úkol je vyřešit záhadnou vraždu a přes ni se dostávají ke spiknutí, které je zakořeněné hluboko v různých organizacích a institutech. Problematičtí lidé nechybí ani v jejich vlastních řadách, ale to zatím tuší jen diváci.

Peggy pořád jedná na vlastní pěst a nenechá si od nikoho kecat do svých názorů. Je pořád stejně drsná a přesto okouzlující. Oproti první sérii to ale vypadá, že trochu polevila – scénáristi jí předhodili potenciální love interest, a taky ji nechali několikrát stanout před nepřítelem, který by ji bez pomoci ostatních rozhodně roznesl na kopytech. I v první sérii měla problémy a bez týmového ducha by se daleko nedostala, ale jako divák bych radši viděla její slabosti jinde, než v romantice a bojeschopnosti.

Špionážní/detektivní formát Agent Carter sluší a funguje dobře. Nechybí ani fyzikální zázraky, které ke komiksu a Marvelu patří. Seriál zapadá do celého Marvel universa bez větších problémů a nemožné věci fanouška nepřekvapí. Znalost universa se ale může projevit jako Achillova pata příběhu. Tajná nepřátelská organizace sama o sobě zavání tím velmi známým jménem, které se Marvelem táhne už značnou dobu, ale kdo sleduje Agents of S.H.I.E.L.D. a není pozadu, už dávno ví, o koho jde. Znak nepřítele z Carterové se v poslední sérii Agentů objevil a tím pádem veškeré překvapení dalo sbohem.

I přes drobné výtky je ale Agent Carter pořád dobrý seriál. Oplývá absurdním humorem, který se většinou motá kolem postavičky Starka, zápletka se postupně vyvíjí a láká na pokračování, postavy dostávají větší hloubku a vztahy mezi nimi se zamotávají. První série je pořád mnohem lepší, ale i přesto by si fanoušci neměli nechat pokračování ujít.

Přidat komentář