KOMIKS: Mike Carey - Peter Gross, Lucifer: Exodus

Článek od: Martin Stručovský - 05.03.2016

Po epických road Domech ticha, tentokrát Mike Carey hraje na komornější notu. Carey za doprovodu malby Petera Grosse stále ukazuje, jak se dá využívat komiksové médium a veškeré jeho grafické prostředky. Oba umělci dokazují, že komiks jako nástroj ve vyprávění je v jejich tvůrčím pojetí srovnatelný s filmem. Opravdu. Stačilo by mávnout kouzelnou hůlkou, aby jednotlivé panely a děj ožily a k tomu pustit třeba soundtrack Howarda Shorea, a měli bychom před sebou nefalšovanou epickou fantasy. Zejména bitva mezi Luciferem a titány na začátku komiksu je dokonale epická a vyvolává asociace s nákladnými fantasy velkofilmy. Nicméně po této bitvě dojde ke zklidnění a zbytek děje plyne v naprostém klidu.

Děj Exodu rozvíjí příběhovou linku z Domů ticha. Pokud by se dal Exodus k něčemu přirovnat, pak k následkům, které vyvolaly příčiny v Domech ticha. Příčinou je v tomto případě zmizení Boha. Ano, je tomu tak. Bůh zmizel a jeho království a především jeho trůn, je prázdný. Ani jeden z potencionálních následníků nemá zájem zaujmout jeho místo, a na Boží místo se hlásí všemožná stvoření. A právě jejich nároky (často podpořené silou) musí Lucifer odrážet. Jenže nová situace s sebou přináší také nové reakce ze strany Lucifera. Jeho svět je totiž obydlen celou řadou stvoření, která by mohla klást nárok na Boží trůn. Tato stvoření mají dvě možnosti, buď musí odejít anebo se vzdát svého života. A právě na tom Carey dokládá, jak silný příběh plný překvapujících point dokáže stvořit. A nejen to. Carey dokáže pointy dokonale vystupňovat.

Ještě stále jste nenaskočili do tohohle rozjetého vlaku? A nemyslíte, že už je nejvyšší čas? Fanoušci fantasy a komiksů, v současné době pravděpodobně lepší fantasy ságu s bublinami nenajdete. 

Galerii si můžete prohlédnout zde

Lucifer: Exodus
M. Carey - P. Gross

Nakladatel: Crew
Počet stran: 168
Překlad: Štěpán Kopřiva
Rok vydání: 2014
Cena: 449 Kč

Přidat komentář