SERIÁL: 11.22.63, 01x01-02

Článek od: Lucie Koucká - 09.03.2016

Nová minisérie na motivy knihy Stephena Kinga Dallas 63, která se točí okolo atentátu na Johna Fitzgeralda Kennedyho, spáchaného právě dvaadvacátého listopadu devatenáct set šedesát tři v texaském Dallasu.

V úvodním dvojdíle The Rabbit Hole Jake Epping (James Franco), učitel angličtiny ve vzdělávacím programu pro dospělé, svým žákům zadá slohovou práci na téma „Můj nejsilnější zážitek“. Příběh studenta Dunninga o několikánásobné vraždě na něj velice silně zapůsobí. Zanedlouho přítel Al Templeton (Chris Cooper) Jakeovi prozradí tajemství a ukáže mu „králičí noru“, časový portál, vedoucí do roku devatenáct set šedesát. Protože je sám vážně nemocný, chce po Jakeovi, aby dokončil to, co on začal – má se pokusit zabránit vraždě Kennedyho. Jake nejdříve váhá, ale pak se do minulosti bezhlavě vrhá a tím mu začíná nový život pod identitou James Amberson.

Ve druhé epizodě s názvem The Kill Floor si Jake, nyní už James, uvědomuje, že překazit atentát bude nad jeho síly a tak aspoň touží zabránit masakru v rodině svého studenta.
Epizody končí vždy v nejlepším, máme zde staré známé nalákání na další díl.

Seriál stojí především na hereckém výkonu hlavního hrdiny, kterého ztvárnil James Franco, známý jako Harry Osborne ve zpracování komiksu Spider-Man i jako James Dean (Zlatý glóbus) ve stejnojmenném filmu. Jenže já pořád Jamese Franca vidím jako excentrického gangstera Aliena se zlatými zuby ve Spring Breakers, kde exceloval. V 11.22.63, hladce oholený a s klouboukem vypadá naopak dost obyčejně – až na zvláštní pichlavé oči. V první epizodě mu zdárně sekunduje Chris Cooper (Oscar a Zlatý glóbus za Adaptaci) jako kamarád Al, ve druhé Josh Duhamel (Obraz Doriana Graye, kapitán z Transformers) jako Frank Dunning.

Začátek je rozvláčný, uváděný znělkou, která nepřekvapí (ani hudbou, ani vizuálem – obojí je podobné jako v součastnosti i u ostatních seriálů), místy ospalý, ovšem už s náznaky mrazivého kingovského rukopisu. S každým dalším záběrem je více než jasné, že nesledujeme pohádku Letopisy Narnie, se kterou má 11.22.63 společnou pouze tajemnou skříň, ani seriálové zpracování Kingova díla Colorado Kid (magický seriál Haven).

11.22.63 jsou šedesátá léta až detailně přesvědčivá, od aut po nábytek a oblečení, stejně jako dobové názory a idee. Co není přesvědčivé, je motivace hlavního hrdiny. Ano, rozvádí se, je flustrovaný a znuděný, ale zachránit prezidenta není jeho boj, je to Alova posedlost, on je veterán z Vietnamu a věří, že když bude JFK žít, válčit se nebude, díky známému „Butterfly Effectu“. Pro Američany má atentát na Kennedyho velký význam, vizionářských a přesvědčených prezidentů bylo málo, kromě JFK snad jen Roosevelt a Reagan.

Koho by nelákalo podívat se do minulosti a leccos změnit? Jenže Jake/James se řítí do propasti času nepřipravený po všech stránkách, nejen psychicky a fyzicky. A minulost to dává naivnímu učitýlkovi sežrat. Hned na začátku je patrné, jak nebezpečný podnik to bude, historie se brání změně zuby nehty, vlastně spíš horšími zbraněmi, než jsou předešlé zmíněné. Jake je vystrašený a není divu, je obyčejný učitel; i když je teď James, není rozhodně Bond. Připravte se na pořádný kingovský horor a nesledujte před spaním, mně se to vymstilo.

Pilot seriálu 11.22.63 v produkci známého J. J. Abramse byl službou Hulu odvysílán patnáctého února. Můžete se těšit na osm epizod minisérie o průměrné délce sedmdesát minut. První dvojepizodu The Rabbit Hole režíroval Kevin Macdonald (Orel Deváté legie, Poslední skotský král), druhou The Kill Floor Fred Toye (Hranice nemožného, Chuck, Ztraceni), autorem scénáře je Quinton Peeples (Poslední loď, Záblesk budoucnosti).

Úvod seriálu nastínil situaci a dává tušit, že souboj hlavního hrdiny se zákeřnou minulostí nebude ani v dalších dílech snadný. Milujete-li tvorbu mistra hororu, Stephena Kinga, nebojte se dalších epizod! Nebo spíše bojte.
 

 

Moje hodnocení pilotní a druhé epizody: 75%

11.22.63
Režie: Kevin Macdonald, Fred Toye
Rok:2016
Hrají: James Franco, Chris Cooper

 

Přidat komentář