KOMIKS: Joker: Oslava 75. výročí

Článek od: Ivet Křenková - 23.03.2016

Je to pochmurný žertéř, zabijácký klaun, arcizločinec i harlekýn hrůzy. Ať už je Jokerovi přezdíváno jakkoliv, za pětasedmdesát let své existence se stal neodmyslitelnou součástí Batmanova světa.

Kniha Joker: Oslava 75. výročí byla vydána právě na oslavu tohoto klaunova jubilea. Je rozdělena do pěti částí, z nichž každá představuje určité období v Jokerově komiksovém životě a obsahuje několik vybraných příběhů s tímto Batmanovým úhlavním nepřítelem. Celé dobrodružství začíná sešitem z roku 1940, v němž se Joker poprvé objevil a končí kapitolou ze Snyderovy Smrti rodiny z roku 2012.

V prvních dvou částech, které ukrývají příběhy ze čtyřicátých let až po léta sedmdesátá, se čtenář setká s celkem jedenácti sešity, jež odhalují prvotní pokusy o zasazení Jokera do Batmanových příběhů. Třetí část představuje zlom, který se odehrál začátkem sedmdesátek díky uvolnění komiksového kodexu. Poslední dvě části pak jsou věnovány modernějším komiksům s tímto šklebícím se maniakem.

Jelikož sborník obsahuje průřez několika desetiletími komiksové tvorby, čtenář dostává možnost nahlédnout nejen do historického vývoje jedné postavy, ale i do vývoje komiksu jako žánru. V již zmiňovaných prvních částech jsou Batman s Robinem hrdinové v pravém slova smyslu, nemají žádné špatné vlastnosti, bojují za spravedlnost ve dne v noci a typický americký patriotismus se u nich nezapře. Obrazně by se dalo říci, že prakticky jen sundávají ze stromů zatoulané kočky smutných paniček a starým dámám vracejí ukradené kabelky. Joker je nejdříve rafinovaným gangsterem, kolem padesátek se z něj ale stává opravdu spíše vtipálek a šprýmař, než prvotřídní blázen a psychopat. Občas se mu sice podaří vymyslet nějaký ten geniální zločin, ale hrdinové jsou vždy o krok napřed a dají mu co proto, i když jim vždy nakonec uprchne, aby se mohl objevit v dalším z příběhů. Po uvolnění komiksového kodexu, který například neumožňoval zobrazovat násilí, došlo ke změně stylu kreslených příběhů a celkového pojímání světa superhrdinů. Joker se tak pomalu transformuje do podoby, v jaké jej známe dnes. Děsivý šílenec bez špetky soucitu s promyšlenými plány, který začíná více působit na psychiku nepřátel.

Co se týče kresby, mění se postupně barvy, které zpočátku působí hravě a pozitivně, později se jejich škála rozšiřuje a nabízejí i pochmurnější pohledy. Postupem času rovněž přibývají detaily, ať už v obličejích postav či v pozadí.

Joker: Oslava 75. výročí sice postrádá ucelený příběh, jednotlivé sešity jsou ale většinou vybrány dobře, dějová linka v nich funguje a je srozumitelná. Je na každém, jestli si dohledá potřebné souvislosti nebo se třeba na základě ochutnávky ze sborníku rozhodne sehnat si celý příběh. Milovníci retro komiksů ocení hlavně první dvě části, které jsou občas opravdu praštěné a neberou se moc vážně. Joker v nich například řeší daně nebo se dává dohromady s Penguinem.  

Před každou částí se nachází povídání, které se snaží přiblížit dané období. Je to dobrý nápad, ovšem trochu nedotažený. V těchto povídáních jsou představovány slavné komiksy, které se zde často ani nenacházejí (například Kameňák) a o těch, které ve sborníku jsou, nepadne ani slovo. Prospělo by krátké představení vybraných příběhů a alespoň částečné zasazení do širšího kontextu, určitě by to vylepšilo prožitek z četby. Do knihy tohoto typu by také bylo vhodné zařadit nějaké bonusy, ať už náčrty, rozhovory s autory nebo například fotografie. Špatná je i orientace v příbězích, čtenář vždy vidí jen obálku, ale názvy a autory musí složitě dohledávat na začátku v obsahu. Co si ovšem zaslouží pochvalu, je vizuální zpracování. Skvěle vypadá hlavní obálka, potisk na deskách i vnitřní design stránek.

Joker: Oslava 75. výročí určitě přináší na český komiksový trh něco nového a nejen proto, že do češtiny byly přeloženy pouze poslední dva sešity (jedno číslo ze Smrti rodiny a Tváře smrti z Detective comics). Takovýto druh čtení sice nemusí sednout každému, na druhou stranu si ale sborník na nic nehraje a je dopředu jasné, co od něj očekávat. Proto si každý může dopředu rozmyslet, zda se mu vyplatí do něj investovat, či ne. Takže, why so serious?

Hodnocení: 85 %

 

Název: Joker: Oslava 75. výročí (Joker A Celebration of 75 years)

Autor: různí

Překlad: Richard Podaný, Štěpán Kopřiva, Petr Zenkl

Nakladatelství: BB Art

Vazba: vázaná

Počet stran: 400

Rok vydání: 2016

Cena: 999 Kč

Přidat komentář