KOMIKS: Stephen King, Peter David, Temná věž: Zrození pistolníka

Článek od: Renata Staurovská - 08.06.2016

Stephen King v posledních letech nedopřává svým čtenářům a fanouškům oddechu. Je to sotva pár měsíců, kdy světlo světa spatřil český překlad jeho knihy Právo nálezce a už nyní napjatě očekáváme Bazar zlých snů, povídkovou sbírku, která by u nás měla vyjít začátkem června. Kromě toho jsou média plná prvních fotek a potvrzených jmen pro filmovou adaptaci Temné věžejejíž premiéry bychom se měli dočkat v příštím roce.

Co je vlastně Temná věž zač, když je kolem ní takový rozruch? Jedná se o osmidílnou knižní sérii z pera již zmíměného Stephena Kinga, na které průběžně pracoval více než třicet let a kterou i on sám označuje jako své 'magnum opus'. Už samotná doba, potřebná k napsání napovídá, že jde o něco zcela výjimečného a jedinečného. Kromě toho, že v ní najdeme nespočet různých odkazů na (nejen) Kingova další díla, je typická tím, že ji můžeme číst mnoha různými způsoby. Jako fantasy, scifi, spagetti western, horor nebo jako epické putování ne nepodobné například cestě hobita z Pána prstenů. Rozepisovat se o příběhu dopodrobna nemá asi moc cenu, zaprvé by to bylo na samostatný článek a za druhé zrovna příběh Temné věže je jeden z těch, které si chcete přečíst sami. Snad ale neuškodí, když jen krátce naznačíme, o co v něm vlastně jde... 

Temná věž popisuje cestu hlavního hrdiny, posledního pistolníka Rolanda z Gileadu, k Temné věži. Jak taková Temná věž vypadá, co přesně ho tam čeká a co všechno bude muset obětovat, aby na konec své pouti vůbec došel – to jsou otázky, které čtenáře provází po celou dobu její četby. Kromě toho sleduje vznik nového společenství – v knize zvaného ‘ka-tet‘- tvořeného kromě Rolanda zmrzačenou černoškou Susannah, bývalým narkomanem Eddiem, mladým chlapcem Jakem a prapodivným zvířetem připomínajím psa, kterému lidé v pistolníkově světě říkají brumlák. Tato nesourodá skupinka pomáhá Rolandovi na jeho cestě, společně bojují s nejrůznějšími útrapami a překonávají překážky, které testují nejen jejich tělo, ale i ducha, a to jak ducha každého z nich, tak i celého společenství. Každý čelí svým vlastním démonům, budoucnost se mísí s přítomností, dveře se otevírají a Temná věž trpělivě vyčkává… a spolu s ní i budoucnost celého Středosvěta. Protože pistolníkův ‘svět se hnul‘ a času je zoufale málo.

 U Temné věže a jejího hlavního protagonisty, pistolníka Rolanda z Gileadu dnes už zůstaneme – jak fanoušci určitě ví, od roku 2007 vydává Marvel komiksové zpracování této knižní série. Nyní máme tu čest vám konečně představit první do češtiny přeložený svazek. Nese název Temná věž: Zrození pistolníka, a pokud si chcete zkrátit čas při čekání na filmovou adaptaci románů, určitě si jej nenechte ujít. Kniha není jen pouhým překreslením knižního děje, dokresluje bílá místa v příběhu tak, že spolu s romány vytváří vzájemně se doplňující celek a posouvá tak Temnou věž zase o několik úrovní výš.

První stránky příběhu asi žádného čtenáře nepřekvapí – muž v černém prchá přes poušť a pistolník mu je v patách. Ovšem jeho barvy a zpracování, ty člověku vyrazí dech. Není se čemu divit, za kresbou a grafickou úpravou stojí světoznámý Jae Lee, který kreslí pro DC i Marvel a jeho specifický styl působí, jako by byl pro Temnou věž ušitý na míru. Tlumené, přírodní barvy vykreslují zapadající slunce, podpatky bot drtí na prach rozpraskané kosti… lepší start by si kniha snad ani nemohla přát. Velkým plusovým bodem je i fakt, že hlavní postavy v knize nejsou vyloženě líbivé, a přesto si člověka dokážou získat hned po pár stránkách.

Příběhová linie do jisté míry kopíruje děj čtvrté knihy Čaroděj a sklo, nahlédneme tedy do Rolandova mládí, poznáme jeho životní lásku, dávné přátele a pochopíme, co z něj udělalo toho drsného a nelítostného muže, s jakým se setkáváme v románové Temné věži. První díl komiksové série nám přináší přiměřenou dávku romantiky, okořeněnou tím správným množstvím akce, napětí a zvratů a dokreslenou dechberoucí a jedinečnou atmosférou, kombinující post-apokalyptický svět se spaghetti westernem.

Temnou věž: Zrození pistolníka tedy určitě doporučuji. Ať už kvůli příběhu, atmosféře nebo povedené kresbě, tato koupě se prostě vyplatí. Pro fanoušky románové Temné věže povinnost, pro ty, kteří se ještě s pistolníkem z Gileadu nesetkali, je to příjemné uvedené do Kingova světa. Jestli ale můžu doporučit, sáhněte nejdříve po románové sérii. K přečtení komiksů sice daný svět znát nepotřebujete, věřte ale, že si jejich atmosféru užijete mnohem více, když budete předem vědět, co čeho jdete. Vydejte se spolu s posledním pistolníkem k Temné věži, buďte svědky jeho temné minulosti a pohleďte na příběh, který se možná skutečně stal… Ve světě, kde Paprsky udržují vratkou rovnováhu, kolty štěkají do noci a hrdinové kráčí kupředu vstříc svému osudu, ať už je to stojí cokoliv. Protože jsou i jiné světy než tento, říkáme díky.

Galerii si můžete prohlédnout zde

Temná věž: Zrození pistolníka

Autor: Stephen King, Peter David

Překlad: Linda Bartošková

Ilustrace: Jae Lee, Richard Isanove

Nakladatelství: Crew

Vazba: Pevná s přebalem

Počet stran: 240

Cena: 391 Kč

 

Přidat komentář