KOMIKS: Neil Gaiman, Vražedná tajemství a další příběhy

Článek od: Tereza Kadečková - 06.07.2016

Vezměte čtyři povídky od Neila Gaimana, přidejte tři kreslíře, pořádně zamíchejte a dostanete Vražedná tajemství a další příběhy.

Vražedná tajemství a další příběhy je sborník čtyř povídek od Neila Gaimana, které si na paškál vzali P. Craig RussellMichael Zulli a John Bolton a adaptovali je do komiksu. Příběhy nemají společné téma, najdete v nich detektivku, milostný příběh i horory.

Knihu otvírá příběh Vražedná tajemství. Mladý muž v Los Angeles poslouchá příběh bezdomovce, který mu vypráví o vraždě mezi anděly. Zatímco andělé staví vesmír, vytvářejí emoce a teoretické koncepty, anděl msty Raguel musí zjistit, jak k vraždě došlo. Vražedná tajemství vypráví několik dějových linií, v nichž nutí čtenáře zamyslet se nad odpuštěním a božím předurčením.

Následuje Stvoření noci, což jsou vlastně dvě povídky v jedné. První půlka Cena vypráví o spisovateli, který se stará o zatoulané kočky a jedna se vrací každým dnem v horším a horším stavu. Druhá půlka Dcera sov je zase o vesnických povídačkách a dívce, které se všichni bojí. Stvoření noci přináší nadpřirozený element bez nějakého většího vysvětlení, ale běhá z něj hrůza po zádech. Kresba Michaela Zulliho dodává příběhu tajemný vzhled a je příjemná na pohled.

To se bohužel nedá říct o třetí povídce Harlekýnův Valentýn. Harlekýn se zamiluje a snaží se aspoň na chvíli získat srdce své milované, zatímco vyvádí ostatním lidem psí kusy. Příběh sám o sobě není špatný, ale kresba v tomhle případě šlápla vedle. John Bolton používá fotografie jako předlohu a jen je mírně upraví, aby vypadaly jako namalované. Postavy pak sice vypadají jako žijící lidé, jenomže s fotografiemi jde ruku v ruce strnulost a nezajímavá pozadí. Harlekýnův Valentýn tak pak působí chladně, i když by s ohledem na postavu šprýmaře měl být spíš veselý.

Poslední příběh Fakta v případu slečny Finchové je takovým milým zakončením. Povídka má hororový a tajemný podtón, který na sebe bere podobu cirkusu. Představení mají vyděsit, šokovat a rozmazat linku mezi realitou a fikcí. Samozřejmě praktičtí lidé, jako slečna Finchová, to považují jen za nevkusné divadýlko. Podivný cirkus je ale vyvede z omylu.

Vražedná tajemství a další příběhy kombinuje všechno, co člověk od Gaimanových povídek očekává. V komiksech najdete biblická témata s nových dechem, zamilované příběhy a démony. Většina z nich neztrácí po zadaptování na kráse, ačkoliv Harlekýnův Valentýn si asi jako obyčejná povídka vede lépe. I tak ale jméno Neil Gaiman stále znamená kvalita a to Vražedná tajemství a další příběhy jsou.

Galerii si můžete prohlédnout zde

Vražedná tajemství a další příběhy

Scénář: Neil Gaiman

Kreslíři: P. Craig Russell, Michael Zulli, John Bolton

Nakladatelství: Crew

Vazba: Vázaná s přebalem

Počet stran: 200

Rozměry: 174 x 264 mm

Rok vydání: 2016

Cena: 599 Kč

Přidat komentář