FILM: Zhasni a zemřeš

Článek od: Matyáš Pařátek - 23.07.2016

Zatímco všichni upíráme pod tíhou trailerů svoje pohledy k filmům jako Star Trek nebo Sebevražedný oddíl, zcela neznámý David F. Sandberg pod produkční záštitou Jamese Wana ukuchtil horor Zhasni a zemřeš. A je to vskutku brilantní podívaná.

James Wan má zlaté ručičky a všechno, na co sáhne, se změní v pecku, nad kterou si mnou spokojeně ruce nejen účetní, ale také filmoví kritici. Vždyť za sebou má takové fláky jako Saw, Insdius anebo V zajetí démonů. Wan se ale vedle režie věnuje také produkování filmů. A jeho nejnovějším dítětem je v tomto ohledu film Zhasni a zemřeš (Lights Out).

Zhasni a zemřeš byl původně kraťas, který natočil David D. Sandberg. Jak vidno, Wan prostě podporuje nadějné filmaře, takže teď tu máme devadesáti minutovou verzi, na kterou je rozhodně radost pohledět.

Zhasni a zemřeš nestojí ani tolik na efektivních lekačkách, které udeří jako kladivo, ale především na dvou silných pilířích. Tím prvním jsou postavy. Zhasni a zemřeš využívá klasického schématu odcizení dcery a matky, s kterou žije její syn. A problémy v rodné hroudě dceru donutí vrátit se zpátky do hnízda a ochránit mladšího sourozence. S tím jde ruku v ruce obsazení postav – Tereza Palmer a Maria Bello možná nejsou star první velikosti, ale svoje řemeslo zvládají skvěle a bez problémů dokážou odehrát střet, který mezi jejich postavami panuje.  Na jedničku se také povedlo obsazení Martina – mladšího sourozence. Snad poprvé za dlouhou dobu je ve filmu dětská postava, která není otravná a jejíž charakter funguje bez nejmenšího problému. Sandberg nepotřebuje legii postav, skvěle zvládá práci se čtyřmi herci. Právě pro práci s postavami a atmosférou Zhasni a zemřeš hodně připomíná filmařinu Jamese Wana.

Druhým pilířem filmu jsou nápady. Žádné dítě posedlé ďáblem, žádní upíři. Ale démon, jehož největším problém je světlo v jakékoliv podobě… to se jen tak nevidí. S tím je pak spojena celá řada situací, ať už se jedná o hrátky s mobilním telefonem anebo s dálkovými světly od automobilu.

Pokud se chcete v tomhle vedru ochladit a pokud si chcete odpočinout od velkých komiksových podívaných (už jsem řekl, že Batman vs Superman je blbost? Že ne? Tak jo, je. A Henry Cavill neumí hrát a Eisenberg byl jako zakladatele jistý sociální sítě skvělý, ale jako Luthor to nedává), tak určitě zajděte do kina na Zhasni a zemřeš. Takových skvělých žánrových snímků asi letos moc neuvidíte. Už dlouho jsem neměl chuť jít znovu do kina na ten samý film. 

Zhasni a zemřeš (Lights Out)
Režie: David S. Sandberg 
Hrají: Teresa Palmer, Maria Bello
Scénář: Eric Heisser (důkaz, že i člověk, který napsal Věc: Počátek a Noční můru z Elm Street nakonec vypotí něco skvělýho)
 

Přidat komentář