KOMIKS: Raina Telgemeier - Ségry

Článek od: David Hálek - 10.08.2016

Líbil se vám Úsměv? Potom jsou Ségry trefa do černého!

Česká komiksová scéna rozhodně není jen o vydávání superhrdinských knih, násilných mang a světově populárních komiksů. Sem tam se objeví nenápadný skvost, který není nijak extra propagován, ale své čtenáře a příznivce si snadno najde. Jedním z takových případů byl i komiks Úsměv od americké autorky Rainy Telgemeier. Vítěz mnoha literárních ocenění a sběratel úspěchů si rychle našel své fanoušky i v našich končinách. Není tedy divu, že Raina na komiksovou tvorbu nezanevřela, a brzy světlo světa spatřily autobiografické Ségry.

Pokud se vám nelíbil umělecký styl, jakým se vydal Úsměv, rovnou vás zarazím a odkážu jinam, abyste tu nemarnili čas: Ségry jsou, co se kresby a stylu týká, na chlup stejné jako předchozí Rainino dílo. Jednoduché figury, minimum stínů, výrazné linie a pestré barvy, to všechno v Ségrách najdete. Raina si ze svého stylu udělala výsadu, a rozhodně platí heslo, že co není rozbité, to není třeba spravovat.

Co se příběhu týče, nemusíte se obávat další fyzicky bolestivé podívané, které se vám dostalo v Úsměvu (anebo jsem možná jediný, kdo v zubní ordinaci vždy trpěl spolu s malou Rainou). Žádné kroucení rovnátek nebo padání na zuby se nekoná, ale téma zůstává prakticky stejné: náročné dospívání mladé dívky. V Úsměvu se Raina musela vypořádat s bolestí, studem před vrstevníky a pocitem nepatřičnosti. V Ségrách se musí vypořádat… no, se ségrou. Na scénu přichází Rainina mladší sestra a pořádné kvítko Amara. Holky se prakticky nesnesou doma a nyní, když se rodina chystá na road trip napříč severní Amerikou, můžete si být jistí, že to nepůjde zcela hladce.

Na vztahu Rainy a Amary je krásné to, že nejde zcela jistě říct, kdo je horší. Autorka Raina pojala své dílo vcelku objektivně a realisticky a nedělá z malé Amary žádné monstrum a ze sebe svatouška. Obě dívky mají své chyby a negativní vlastnosti a autorka se nebrání je všechny poctivě vykreslit. Raina se často uzavírá ve svém vlastním světě a snaží se od něj odpojit, zatímco Amara je dobrodružná a akční, i když možná někdy nepochopená duše. A když se dvě takové osobnosti setkají, je jasné, že to ne vždy klapne.

Ségry ale nejsou jen o jedné epizodě Rainina a Amařina života, ve které na sebe akorát křičí. Podíváme se i do minulosti až do dob, kdy Amara nebyla na světě a do dob o léta později, kdy to s rodinou šlo z kopce. Zjistíme tedy důvod Raininy uzavřenosti a Amařinina naivního optimismu. A i přesto, že si to příběh úplně nežádá, dosáhnou holky doslova na poslední chvíli jistého nevnuceného vývoje, díky čemuž Ségry dokazují, že se skutečně nejedná o jednoduchou epizodu zcela vytrženou z kontextu.

Ségry od Rainy Telgemeierové pokračují ve směru, který jim udal dřívější Úsměv. Sympatické postavy, silné a dojemné emoce, napětí a spokojené pousmání na konci. To zkombinujte s jedinečným uměleckým stylem a dostanete velmi příjemnou jednohubku, která ve vás možná zanechá více, než jste původně očekávali.

 

Název: Ségry (Sisters)

Scénář a kresba: Raina Telgemeier

Barvy: Braden Lamb

Překlad: Michala Marková

Nakladatelství: Paseka

Datum vydání: 12.5.2016

Počet stran a vazba: 208 vázaných stran s přebalem

Cena: 329 Kč

 

Přidat komentář