KOMIKS: Hadžime Isajama, Útok Titánů 7

Článek od: David Hálek - 16.08.2016

V minulém díle napínavé mangy zaznamenala skupina průzkumníků podstatné vítězství. Bitva s Titánkou ale teprve začala.

Minulý díl Útoku Titánů od japonského autora Hadžime Isajamy patřil k tomu nejlepšímu, co nám mohla manga série zatím nabídnout. Řádění neznámého ženského Titána bylo stejně devastující, jako bylo úchvatné. Isajama ale nezaváhal a posunul volume ještě trochu víc doprava!

Začínáme přesně tam, kde jsme skončili. Nebezpečná Titánka je imobilizovaná, spoutaná a bezmocná. Bezmocná? To zas tak úplně ne. I přesto, že se nemůže prakticky hnout, stále jí nějaké ty triky v rukávu zbývají. Průzkumníci v čele s kapitánem Levim, kteří se snaží proniknout Titánce pod kůži, se o tom velmi záhy přesvědčí. Její nejnebezpečnější zbraní jsou totiž další Titáni, kteří se rychle přesouvají k její lokaci, aby ji ochránili. V jistém slova smyslu.

O sedmém díle Útoku Titánů nejde pořádně mluvit, aniž bychom se dostali do vod lehčích spoilerů. Nejlepší momenty knihy se totiž odehrávají až v druhé půli a zkrátka je nelze vynechat. Toto budiž poslední varování.

Titánka unikne ze svého zajetí, ale rozhodně se nikam nestahuje. Naopak, je stále neochvějně odhodlaná najít Erena a vypořádat se s čímkoli, co se jí postaví do cesty. Co na nás čeká poté, co se tyhle dva výrazné charaktery potkají, je… naprosto neuvěřitelná řežba. V tomto okamžiku manga mění název na Souboj Titánů. Rána střídá ránu, na kopanec je odpovězeno pěstí, regenerace využívají obě strany. Všechno je surové, brutální a krvavé do takové míry, že je skoro hřích, že to vůbec kdy přestane. Třešnička na dortu této bitvy je její přehlednost a grafická epičnost. Každá rána je cítit, agrese a napětí a zuřivost se z obou Titánů doslova vypařuje a jednopanelové dvoustránky působí přesně jako hřebíčky na hlavičku. Po tomto několikastránkovém náseru je skoro potřeba dát si pauzu od čtení a pak teprve dojet zbytek. Ale zrovna, když si říkáte, jak tohle bylo hustý, objeví se kapitán Levi.

A co ten je s Titánkou schopný udělat, je skoro až erotické. Prostorové manévry skoro nejde sledovat, jak jsou okamžité, Leviho odzbrojující pohled, jenž je plný odhodlání a soustředění, by dokázal zabíjet sám o sobě a kapitánova rychlost je naprosto neuvěřitelná. Levi kolem Titánky tančí jak kulový blesk a jediné vodítko k tomu, kde se zrovna možná nachází, je nová sečná rána na Titánčině těle. Mlátičku plnou animální zuřivosti tak vystřídala elegantní a skoro nepostřehnutelná, avšak stále překvapivě přehledná potyčka.

Možná se něco dělo i ve zbytku knihy, určitě někdo umřel a určitě někdo mluvil o důležitých věcech, ale na to budu potřebovat druhé kolo, neboť nic jiného, než tyto dvě bitvy, mě v tu chvíli nedokázalo zaujmout. Hadžime Isajama předvedl, že je velmi schopný choreograf a vynikající kreslíř, tuto knihu série Útoku Titánů by totiž nezvládl stvořit jen tak někdo. Sedmý díl si tak krade pomyslné žezlo a jsem přesvědčený, že mu jej žádné pokračování jen tak nesebere.

Galerii si můžete prohlédnout zde 

Útok titánů 7 (Shingeki no Kyojin, vol. 7)

Scénář a kresba: Hadžime Isajama

Překlad: Anna Křivánková

Datum vydání: 25.4.2016

Nakladatelství: Crew

Vazba a rozměry: Brožovaná, 113 x 175

Počet stran: 196

Cena: 189 Kč

Přidat komentář