KOMIKS: Neil Gaiman - J. H. Williams III - Dave Stewart, Sandman: Předehra

Článek od: Martin Stručovský - 05.10.2016

Neil Gaiman. Má snad cenu tohoto literárního mága z Velké Británie představovat? Stačí jmenovat skvosty jako Nikdykde nebo Američtí bohové, a hned jsme doma. Jenže Gaiman se nikdy nedržel striktně jednoho druhu umění, a stejně jako románům, se věnuje i komiksům. Právě na poli komiksů si získal svoje renomé geniálního scénáristy. A ne náhodou to bylo právě díky Sandmanovi.

Mám pocit, jako kdyby se posledních několik let nejen v literatuře, ale také filmu či komiksu, neslo ve znamení velkých návratů. Jackson nás vzal po dlouholeté pauze zpátky do Středozemě, loni jsme dostali další porci šermovaček světelnými meči. A letos J. K. Rowlingová (byť ne sama) rozjela znovu Bradavický expres. A aby toho nebylo málo, vrátil se sám Pán snů v nejnovějším dobrodružství pojmenovaném Předehra.

Předehra. Už samotný název dává tušit, o čem to celé je. Ano, je to o předehře. Nikoliv však milostné. Předehra se totiž vrací chronologicky v čase před začátek samotné ságy, kterou otevírá komiks jménem Preludia a nokturna (Crew chystá na letošní rok nové vydání. Že by další položka na dopis Ježíškovi?). Takže pokud vás zajímalo, co se dělo před původní ságou, Předehra vám dost možná nabídne odpovědi na vaše palčivé otázky.

V Předehře se Sandman vrací na scénu po pětadvaceti letech. Toho si byl Gaiman nejspíš se svými kresličskými parťáky dost dobře vědom, takže nejnovější dobrodružství Pána snů se tentokrát odehrává z pohledu ústředního hrdiny. Ano, Sandman tu nevystupuje jako tajemná entita, která v pozadí tahá za nitky. Tentokrát není vedlejší postavou (jako tomu bylo třeba v komiksu Lovci snů), nýbrž hlavním tahounem. Právě (přes) dvě stě stran, na nichž dělá Sandman čtenářům průvodce, je nejlepší možný způsob, jak tenhle návrat oslavit. Zvlášť když si k tomu připočtete kvalitní příběh. Ten nepojednává o ničem menším než o blížícím se konci světa a smrti jedné ze Sandmanových entit. Ano, až tak vážné to je. Ovšem mluvit více o příběhu by se mohlo rovnat sebevraždě.

Sandman: Předehra obsahuje Gaimanovu obrovskou porci bezmezné imaginace, kde je možné naprosto všechno. Vezměte si jakékoliv Gaimanovo beletristické dílo, vynásobte ho tisícem a ani potom se zdaleka nepřiblížíte fantazijní nadupanosti nového Sandmana. Na Gaimanovi je prostě fascinující, že fantasy prvky vidí i na věcech, které se nám, příjemcům jeho děl, zdají naprosto obyčejné. Ani bych se nedivil, kdyby jednou napsal příběh o jahodové marmeládě a kakau (koneckonců mléko už tu bylo). Vedle představivosti samozřejmě nechybí antropomorfní bytost (ano, opět dojde na kočku stejně jako v Koralině), která dělá našemu hrdinovi společníka. A také dojde na zvráceného podivného muže se slabostí pro zabíjení lidí (Korinťan), který zase připomene dvojku psychopatů z Nikdykde. Ovšem Gaimanův scénář… to je jen půlka úspěchu. Tenhle komiks by totiž nikdy nebyl tak dobrý, kdyby neměl kresbu J. H. Williamse a Davea Stewarta. Právě oni dodali Gaimanovu příběhu na životnosti. To oni převedli jeho nespoutanou fantazii do obrazů. Čtení tak připomíná ze všeho nejvíc surfování na psychotropních látkách. Celé světy i postavy v Sandmanovi: Předehře jsou barevné, roztodivné a šílené. Prostě tak, jak to má u Gaimana být.

Ovšem tím nekončíme. Nakladatelství Crew se rozhodlo, že se na novém Sandmanovi vyřádí a udělá z něj oslavu komiksu. Velkolepou. Takže žádný paperback. Žádná černobílá. Kdepak. Sandman nafasoval pevnou vazbu (kterou odhaduju na kůži) se zlatým potiskem. Nechybí také přebal, o který se postaral Gaimanův parťák Dave McKean, ani barevná stužka. A uvnitř je komiks ještě lepší. Úžasně voní a má velkoformátové rozkládací stránky. Prostě bomba. Překladu se pak ujal vrchni sandmanolog Viktor Janiš, takže se nemusíte obávat žádné pofidérnosti v překladu. Z letos vydaných komisů prostě Sandmanovi může konkurovat máloco.

Takže tak, přátelé. Pokud milujete Sandmana, pak Předehru už máte a právě louskáte nově vydaná Preludia a nokturna. A jestli máte Gaimanovu fotku nad postelí, ale stále nevíte, jak se Sandmanem… tak neváhejte a berte. Na nějakou další novou Gaimanovu beletrii (byť pro děti) v českém překladu to v nejbližší době nevypadá. Takže Sandman: Předehra představuje jednu z mála možností, jak se do jeho představivosti opět ponořit.

Galerii si můžete prohlédnout zde

Sandman: Předehra 
Neil Gaiman - J. H. Williams III - Dave Stewart
Nakladatelství: Crew
Překlad: Viktor Janiš
Počet stran: 224 barevných
Rok vydání: 2016
Cena: 799 Kč

Přidat komentář