KOMIKS: Jason Aaron, R. M. Guéra: Skalpy 4: Hryzání ve vnitřnostech

Článek od: Martin Stručovský - 09.10.2016

Máme před sebou už čtvrtý výlet do rezervace Prérijní růže. A opět to bude zatraceně depresivní cesta.

Předchozí tři knihy se držely jak klíště románového, řekl bych až seriálového konceptu vyprávění. A Hryzání ve vnitřnostech z téhle perníkové lajny nikterak nevybočuje. Spíš naopak. Čeká nás další dotahování šroubů. Takže pokud jste se Skalpy ještě stále neměli tu čest, doporučujeme se vrátit zpátky na začátek a navštívit Zemi indiánů. Je totiž možné, že by vás Hryzání ve vnitřnostech pořádně pokousalo. Což mi připomíná – asi by to chtělo na začátku rekapitulaci, jakou mají televizní seriály.

Už od Kasina v rytmu boogie je jasné, že Skalpy se primárně nebudou zabývat jen postavou Dashiella Zlého koně, který se v Zemi indiánů jevil jako hlavní tahoun. Čtvrtý díl Skalpů tento dojem jen potvrzují. Ano, Dashiell se sice dostaví na začátku (společně se svojí milenkou Carolinou, a to především v poloze ležmo), ale největší část prostoru si pro sebe tentokrát ukradl Lincoln Rudá vrána. Ten najednou stojí před dvěma cestami: změnit se, anebo pokračovat v nastoleném směru „padoucha“, který má s rezervací svoje plány, s jejichž pomocí z ní chce udělat lepší místo (zde si prosím všimněte, že jsme u zase u základní definice neonoirů – dobrými skutky si vydláždil cestu do pekla. Ostatně Walter White by mohl vyprávět). Aaron tak ve Hryzání ve vnitřnostech předkládá jeho rozbor a činí tak s ještě větší grácií, než tomu bylo u zmíněného Kasina. Opět tak dojde na střídání minulosti a přítomnosti, abychom poznali motivaci Rudého vrány. Ovšem Aaron se nezabývá jen sondováním jeho vnitra, opět nás čeká další porce násilí, a to především díky hmongům a jejich kápovi panu Hlavounovi, který si trestání zločinů vykládá po svém.

Vedle Lincolna Rudé vrány si pro sebe velký prostor skalpoval také Dino Zakrslý medvěd, který se vypracoval mezi oblíbené postavy série (tedy pokud lze slovo oblíbený v souvislosti se Skalpy vůbec použít). Rozhodně ale patří k těm největším klaďákům a jeho příběh sledujeme už od začátku. A je zajímavé, kam se tahle postava během čtyř dílů stačila „posunout“. Dino je jasným příkladem toho, že Prérijní růže se s nikým nemaže a že jakmile jednou spadnete do mlýnského kola, už se z něj nedokážete vymotat.

Hryzání ve vnitřnostech je zase o stupínek lepší než předchozí tři díly. Bohužel Aaronovi na rozdíl od Mrtvých matek nefungují emoce tak spolehlivě. Což je škoda. Aaron minule ukázal, že emoce umí, tak snad se v pátém díle blýskne v lepším světle.

Na každý pád Skalpy jsou tou nejlepší (nesuperhrdinskou) komiksovou sérií, která je u nás k dostání. Pokud máte rádi rozervané postavy, mrazivou atmosféru a především rádi čtete kvalitní příběh, pak víte, co si koupit při příští návštěvě knihkupectví. (A nemyslím ukrást, ale poctivě zaplatit.)

Galerii si můžete prohlédnout zde

Skalpy 4: Hryzání ve vnitřnostech
Jason Aaron - R. M. Guéra

Nakladatel: Crew 
Překlad: Štěpán Kopřiva
Obálka: R. M. Guéra
Redakce: 
Rok vydání: 2016
Počet stran: 144
Rozměr: 170 x 260
Provedení­: paperback
Cena: 399 Kč

Přidat komentář