KOMIKS: Sholly Fisch, Scooby-Doo: Týmovka 1

Článek od: Ivet Křenková - 08.11.2016

Scooby-Doo navlečený do klasického Batmanova obleku či Daphne a Velma na ostrově amazonek? Ve spojení mluvícího psa, jeho party a nejznámějších superhrdinů není nic nemožné.

Záhady s. r. o. se snaží vyřešit tajemství okolo velkého děsivého tvora, který vypadá jako netopýr. Tým po něm však nepátrá sám. Po jeho stopách se vydali i Batman s Robinem. Když partička případ vyřeší, netrvá to dlouho a spolek detektivů známý jako Záhadologové z Gotham City si ji přizve k větším případům.

Scooby-Doo: Týmovka 1 obsahuje příběhy č. 1 – 6 ze sešitových vydání série Scooby-Doo Team Up z roku 2014. V jednotlivých sešitech se parta mladých detektivů setkává s hrdiny DC universa. Pomáhají Batmanovi a Robinovi s dopadením Man-Bata, čelí zákeřnému plynu z dílny Scarecrowa, potkávají Teen Titans i celou Justice League a řeší záhady na ostrově plném amazonek v čele s Wonder Woman.

Scénárista Sholly Fisch má na kontě například komiksovou sérii The All-New Batman: The Brave And The Bold a spolupracoval také na Action Comics. Známý je však zejména díky své práci na různých titulech pro děti.

Samotný Scooby-Doo je také spíše dětskou záležitostí. V Záhadách s. r. o. stále řeší veškeré spory metodou odmaskováním lumpa. Samozřejmě nechybí Scoobyho stupidní žvatlání, Shaggyho zběsilé úprky, Fredovo přehnané frajerství, Velmina nesnesitelná inteligence a typicky holčičí povaha Daphne. Každopádně s postavami nakladatelství DC získávají „všetečná děcka“ zcela nový rozměr. Komiks se jen hemží vtipnými narážkami a interními vtipy. Pokud tedy čtenář oplývá nějakou znalostí DC Universa a dokáže Týmovku brát s nadhledem, u čtení se rozhodně pobaví. Příběhy samozřejmě nejsou nijak náročné k pochopení. Zápletky se většinou točí okolo batmanovských záporáků, jejichž neplechy jsou vždy rychle vyřešeny Scoobyho partičkou.

Kresba jen podtrhuje bláznivost celé Týmovky. Je hravá, barevná a připomíná komiksy z padesátých let. Postavy nakladatelství DC jsou vizuálně ztvárněny tak, aby perfektně zapadly do Scoobyho světa.

Spojení mladých záhadologů a DC postav zkrátka funguje. Pozvedá totiž klasický dětský komiks na jinou úroveň. Bez ostatních superhrdinů by byl komiks šílená nuda i pro dětské čtenáře. Příběhy jsou si už tak velmi podobné a více méně se dokola opakuje jedna a ta samá zápletka. Stále tedy platí, že se v případě Týmovky jedná pouze o příjemnou oddechovku.

 

Název: Scooby-Doo: Týmovka 1

Scénář: Sholly Fisch

Kresba: Dario Brizuela 

Překlad: Petr Zenkl

Nakladatelství: BBArt

Vazba: brožovaná

Rozměry:171 x 258 mm

Počet stran: 128

Datum vydání: 23. 9. 2016

Cena: 299 Kč

 

Přidat komentář