KOMIKS: Gregg Hurwitz - Alex Maleev - Alberto Ponticelli - Ethan Van Sciver, Batman: Temný rytíř 4: Proměny

Článek od: Marek - 18.11.2016

Někteří padouši jsou šílení sadisté, jiní zase psychopati s nízkým sebevědomím. Ani jedno ani druhé neplatí o Clayfaceovi, ten je totiž čistokrevný narcista. Neúspěšný herec, který by ale strašně rád prorazil.

Pro ty, kteří Clayface neznají, jsou Temný rytíř- Proměny jako dělané, neboť celá první polovina je věnována čistě jemu. Dalo by se až říci, že je to Clayfaceův origin.  Během něj se docela obstojně seznámíte s jeho minulostí, zejména díky jeho vyprávění během pobytu v Arkhamově blázinci. Shodou okolností má totiž celu přesně vedle pacienta, jenž je Clayfaceovým velkým fandou.

„Clayfaceova část“ je nakreslena v temném stylu, ale bez použití černých předělů, což trochu odlehčuje atmosféru a je snazší vnímat příběh.

Následuje kratší příběh vyprávěný beze slov, který je však ani nepotřebuje. Vše, co se děje, člověk vyčte z tváří protagonistů. Díky perfektní kresbě jsou emoce uvěřitelné a takový pláč vás v tomto podání dokáže opravdu na chvíli dojmout. Je to jedno z těch děl, která mají sice pochmurnou náladu, ale končí pravým happyendem. Stejně jako v pohádkách vyhraje dobro nad zlem. Ne jako v „obyčejném“ Batmanovi, kdy je v tom vždy nějaké „ale“.

Milovníci potvůrek zvaných „Man-bati“ budou nadšení z druhé poloviny knihy sestávající z komiksů Nepřátelské převzetí a Ve stínu. V Gothamu se začala objevovat doslova vysátá těla bezdomovců. Batmanovi okamžitě dojde, s jakým nepřítelem se setkává. Podezření okamžitě padne na Kirka Langstroma, vědce, který Man-batské sérum vynaleznul a sám jej jistou dobu užíval, přičemž se stával neovladatelný a agresivní.

Příběh ukazuje mimo jiné arogantnost bohatého bussinesmana, který je díky svým financím a vlivu přesvědčen o své nedotknutelnosti. Během čtení navíc poznáte humornějšího Alfréda než obvykle. To je příjemnou změnou v porovnání s jeho standardním, mírně sucharským stylem vystupování.

Tento příběh je kreslen dočista jiným stylem než předchozí dva. Je to tentýž styl, jaký byl vidět již třeba v knize Detective comics 4 – Trest. Předěly jsou černé, ale tenké. Kresba samotná je navíc sytě kolorovaná (oproti třeba Clayfaceovu příběhu), a tak vás kniha nezadusí hutnou atmosférou, což mně osobně vyhovuje. Taktéž je vše okamžitě jasné, v příběhu jsem se neztrácel, jako se mi to například občas stávalo u kánonu série. Svižná akce bez dlouhých "bloudivých" pasáží, jako třeba ty, jež se vyskytovaly v knižní sérii Sov - Batman: Soví tribunál a Batman: Soví městoTo samé jsem pociťoval u Batman: Smrt rodinyAkoliv podstatu příběhu mají skvělou (zákulisní hra, intriky), samotný děj je zdlouhavý a často se v něm člověk ztrácí. Dočetl jsem je jen proto, abych měl dočtené všechny Batmany a abych o nich mohl mluvit bez kousavého pocitu "nemluv, když je neznáš". 

Batman – Temný rytíř 4: Proměny mohu (nejen) fanouškům Batmana doporučit všemi deseti, neboť pro mě osobně je tento díl jeden z nejlepších a pozitivněji laděných, díky čemuž se po dočtení nebudete cítit mírně deprimovaně.

Hodnocení: 8,5 body z 10.

 

Batman: Temný rytíř 4: Proměny (Batman: The Dark Knight 4: Clay! (New 52))

Gregg Hurwitz - Alex Maleev - Alberto Ponticelli - Ethan Van Sciver

Nakladatel: BB Art

Překlad: Petr Zenkl

Korektura: Mirka Jarotková

Obálky: Alex Maleev

Redakce: Jiří Pavlovský

Rok vydání: 2016

Počet stran: 176

Rozměr: 168 x 258

Provedení: paperback

Cena: 399 Kč

 

 
 

Přidat komentář