KOMIKS: Mike Carey, Peter Gross, Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý

Článek od: Tereza Kadečková - 06.01.2017

Příběhy jsou mocné zbraně. Co když se toho nejmocnějšího ale chopí ti špatní lidé?

Tom už se smířil s tím, že příběhy mají větší moc, než se zdá. Když se dozví, že má vyjít nová kniha Tommyho Taylora, je rozhodnutý setkat se se svým otcem. Bohužel netuší, že ho pronásleduje starý nepřítel a kniha je jeden velký podvod. A aby toho nebylo málo, jeho průvodkyně Lizzie, která mu doteď stála po boku, uteče a zhroutí se.

Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý začíná tři měsíce po Tomově útěku z věznice v Donostii. Tentokrát se děj netočí jen čistě kolem něho, i když on sám má svých problémů dost, protože je mu v patách hrabě Ambrosio. Důležitější je Lizzie, jejíž život se před námi otvírá doslova jako kniha a o její minulosti rozhodujeme jen a jen my.

Mezi řádky je vynikající série, která knihu od knihy posouvá děj dopředu mílovými kroky a umí překvapit. Když zaklepe mrtvý tentokrát ukazuje nejen sílu příběhů, ale také sílu těch, kteří příběhy ovládají. Tajemná společnost jdoucí Tomovi po krku se snaží ovládnout jeho příběh vydáním falešného románu. Pořád ještě nevíme, proč je Tommyho příběh o tolik důležitější než všechny ostatní, ale je stále skvělou ukázkou toho, jak umí knihy zamotat lidem život. Někdy až moc – což je drobná výtka směrem k Wilsonu Taylorovi, Tomovu otci, který když už se objeví, patří k těm typickým tajemným knižním hrdinům. Mluví jen v hádankách, nic nevysvětlí, mírně postrčí děj dopředu a jako správné klišé zase zmizí.

Největší perlou Když zaklepe mrtvý je ale kapitola o minulosti Lizzie. Jestli rádi hrajete gamebooky, taky budete přímo nadšení. Celý sešit je sestavený jako gamebook, kde vaše rozhodnutí posune děj různými směry, a tak můžete Lizzie vybudovat nevinné dětství, anebo ji prohnat skrz to nejhorší. Jde o originální koncept, díky kterému je čtení nejen ještě větší zábava, ale jako čtenář si můžete vybrat, co se vám líbí nejvíc. A opět to jen prohloubí už tak dost hluboko zasetou myšlenku, že každý příběh je důležitý a každá drobnost ho posune jiným směrem.

Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý stojí, co se kvality týče, na stejné příčce jako předešlý díl. Tentokrát není tak emotivně založený, ale zase je akční a originální. Pomalu a jistě rozplétá klubíčko otázek a ukazuje nám směr, kde máme hledat odpovědi. Mike Carey udělal na scénáři skvělou práci a věřím, že dokáže překvapit i v budoucnu.

Galerii si můžete prohlédnout zde

Hodnocení: 90%

 

Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý

Scénář: Mike Carey
Kresba: Peter Gross, Ryan Kelly
Nakladatelství: Crew
Vazba: Paperback
Rozměry: 167 x 258
Počet stran: 168
Cena: 429 Kč

Přidat komentář