KOMIKS: Stephen King - Peter David, Temná věž: Dlouhá cesta domů

Článek od: Renata Staurovská - 25.01.2017

A je to konečně tady – druhý díl komiksové Temné věže z pera Stephena Kinga! Těšili jste se na Dlouhou cestu domů? My moc. Tentokrát asi nemá cenu rozepisovat, o co se vlastně jedná – pro neznalé, zde si můžete přečíst recenzi prvního dílu. První trailer k plánovanému filmu je stále v nedohlednu, tak alespoň že si máme čím zkrátit to dlouhé čekání. A jak se napjaté očekávání druhého dílu vyplatilo?

Velmi. Určitě velmi. Stačí jen otevřít Dlouhou cestu domů, nahlédnout do ní a čtenář se opět ocitne v záplavě barev, které mu vyrazily dech již u dílu prvního. Kresba, atmosféra, zpracování prostředí a postav… Pro zasvěcené je to jako vrátit se domů po letech a uvědomit si, že jste vlastně nikdy skutečně neodešli.

Druhý díl celkově je o poznání pochmurnější, temnější a děsivější než jeho předchůdce, který by snad některé čtenáře mohl odradit svojí romantickou dějovou linkou. Ovšem nám, co máme na paměti, že tvůrcem předlohy tohoto poutavého příběhu není nikdo jiný než Stephen King, muselo být hned jasné, že romantická vsuvka nebude mít dlouhého trvání. King to totiž ani jinak neumí.

Příběhově se tedy pořád pohybujeme v rámci čtvrté knihy Čaroděj a sklo, sledujeme Rolandův návrat zpět k otci a matce. Muž, který se vrací, má však s chlapcem, který svůj domov na začátku prvního dílu opouštěl, společné snad už jen jméno. Jméno a tvář svého otce. Každý krok, který učiní, jej neúprosně předurčuje k dlouhé cestě, plné strádání a utrpení, na jejímž konci má čekat bájná Temná věž. Paprsky slábnou, Dobrý muž sílí a Maerlynova duha se snaží navěky polapit duši hlavního hrdiny... A my už teď netrpělivě očekáváme další díl, a to i přesto, že víme, alespoň někteří z nás, jaký osud pistolníka a jeho přátele dále potká.

Skutečně, komiksové zpracování Temné věže tak skvěle doplňuje románovou sérii, že nutí její fanoušky  na chvíli zapomenout na to, jak to všechno skončí, a ponořit se znovu do té jedinečné a nezapomenutelné atmosféry, kloubící prvky fantasy, sci-fi, spaghetti westernu, hororu a mnoha dalších. Znovu prožívají s hlavními hrdiny nesčetné útrapy, bojují bitvy, které se zdají být předem prohrané a mají na paměti hlavní motto pistolníků ze Středosvěta:

 

„Nemířím rukou. Ten, kdo míří rukou, zapomněl tvář svého otce. Mířím zrakem.

Nestřílím rukou. Ten, kdo střílí rukou, zapomněl tvář svého otce. Střílím myšlenkou.

Nezabíjím pistolí. Ten, kdo zabíjí pistolí, zapomněl tvář svého otce. Zabíjím srdcem.“

 

Galerii si můžete prohlédnout zde

Temná věž: Dlouhá cesta domů

Autor: Stephen King - Peter David - Jae Lee - Richard Isanove

Nakladatelství: Crew

Překlad: Linda Bartošková

Vazba: Pevná s přebalem

Počet stran: 160

Cena: 314 Kč

Přidat komentář