Vychází VOLÁNÍ NETVORA, nová audiokniha nakladatelství OneHotBook

Článek od: Redakce - 02.04.2017

Atmosférický a dojemný román Volání netvora americko-britského spisovatele Patricka Nesse, který příběh zpracoval podle námětu zesnulé Siobhan Dowdové, vychází jako audiokniha v podání Jana Vondráčka. Filmová adaptace vyprávění vstupuje do českých kin 30. března 2017. „Oslovilo nás velmi sugestivně a citlivě silné téma zpracované s ohromnou dávkou fantazie a porozumění, které jsme chtěli díky propojení krásného textu s vypravěčským talentem narátora a na míru zkomponované atmosférické hudby přetavit ve skutečný prožitek, jež rozhodně není určen jen dětem, ale bude promlouvat i na dospělé. Přece jen jde o příběh o tom, jak se vypořádat s něčím, s čím se vyrovnat vlastně nelze, příběh, jež se zaryje pod kůži, ale dokáže i pomoci v těžké situaci,“ uvedl Martin Pilař, ředitel vydavatelství OneHotBook. Na vydání titulu se podílelo rovněž nakladatelství SLOVART, které poskytlo obrazový materiál s úchvatnými ilustracemi Jima Kaye, jež jsou charakteristické pro knižní vydání, a výtvarník je animoval také ve filmové verzi.

Přesně sedm minut po půlnoci navštíví třináctiletého Conora netvor. Chlapce však neděsí, protože nic nemůže být horší, než noční můry, které ho v poslední době pronásledují. Než realita, ve které žije. Než fakt, že jeho máma je vážně nemocná, táta kdesi za mořem s novou rodinou a na něj zbyla jenom upjatá babička, s níž si nerozumí. Když se teď rozhádal se svou nejlepší kamarádkou, nezbyl nikdo, komu by mohl říct, že se mu ve škole spolužáci buď vyhýbají pohledem, nebo ho šikanují. Proč by se měl bát tajuplného přízraku z dávných časů, ukrývajícího se v podobě starého stromu za domem, který tvrdí, že ho sám zavolal? Přichází proto, aby Conorovi vyprávěl tři příběhy. Na oplátku ale něco chce. Tu nejnebezpečnější věc ze všech. Chce slyšet pravdu. 

 

 

 

Audioknihu vypráví herec Jan Vondráček, jemuž byl námět i osobně blízký. „Příběh mě samozřejmě zaujal svou fantazií a zároveň autenticitou pocitů malého kluka, který přichází o někoho blízkého. Vím, o čem mluvím, protože jsem v osmi letech přišel o otce a způsob, jakým se s tím v tomhle věku může člověk vyrovnat je fantazie a sny. Navíc to podivné vyčlenění ze školního kolektivu, kdy se na vás ostatní děti a učitelé bojí mluvit, protože nevědí, co říct, je přesný. Nebo dávají najevo přehnaně soucit, což je v tomhle věku někdy nesnesitelné. A to, že se někteří spolužáci uchýlí k posměškům a provokacím, které pak skončí rvačkou, je také přesné,“ prozrazuje interpret. Úkolem narátora bylo nejen poutavě zprostředkovat veškeré dění, ale také hlasově vystihnout jednotlivé figury a především ukázat projev samotného netvora. „S režisérem jsme se dohodli, že postavy nebudeme nijak výrazně hlasově karikovat, ale lehce je odlišíme spíš podle charakteru a tedy způsobu mluvy. U netvora to samozřejmě byla jasná volba posadit ho hlasově mnohem níž než ostatní a dát mu určitý klid i vnitřní sílu. Myslím, že posluchač brzy pochopí, že netvor není tak temný, jak se zpočátku jeví, ale je mimo jiné i odrazem bezútěšné situace, do které se hlavní hrdina dostal. A za takových okolností není místo na přemalovávání na růžovo,“ vysvětluje Jan Vondráček a dodává: „I přes fantaskní žánr je velmi uvěřitelné, pravdivé a útěšné. A při tom napínavé. Takže si to prostě poslechněte.“

Nahrávku doprovází původní hudba, kterou tvoří čisté klavírní plochy s lehce stísněným hlavním motivem rozehraným do více nálad a poloh. Obnažené tóny si vyřezávají cestu pod slupku povrchnosti k hrubému, drsnému jádru, struktuře, k citům horkým jako láva, fatálně spalujícím na celý život. Hluboké tóny ze spodní části klaviatury tvrdě otiskují do duše tvrdnoucí jako magma poznání, bolestně dřou až na kost a drásají k nevydržení. Když prolákliny ztvrdlého nerostu zaplní srdce, tep se znovu odrazí k pokračující existenci v prvním proudu smiřující harmonie. Plstěná kladívka klavírní mechaniky hladí napnuté struny vibrující v jemné chomáčky tónů, nesměle směřující v akordy a melodii otupující ostří nevratné ztráty, navracející životu a smíření. Příchod netvora bývá avizován zvukovou ambaláží doplněnou o ambient vzdálené a prastaré existence, šustění a lámání větví, dření, skřípění namáhaného dřeva, organického spojení živého a nezemského…

Audiokniha v režii Hynka Pekárka vychází jako mp3 ke stažení prostřednictvím digitálních distribucí za 249 Kč i jako CD mp3 za 279 Kč. Pouze na portálu Audiolibrix však mohou členové předplatitelského klubu koupit audioknihu jen za 199 Kč.

UKÁZKU Z AUDIOKNIHY si můžete poslechnout >>ZDE.

VIDEO z nahrávání audioknihy můžete zhlédnout >>ZDE.

Audioknižní TEASER je k vidění >>ZDE.

Přidejte se na OneHotBook Facebook, abyste nepropásli soutěže o pozoruhodné ceny ani novinky ze světa audioknih, literatury a čtení!
 

Přidat komentář