KOMIKS: Batman Detective Comics 5 - Gothtopie

Článek od: Marek - 08.06.2017

Ačkoliv název alternativní reality Detective Comics slibuje kriminalistickou práci a delikátní stopování pachatelů, jedná se o snad nejakčnější sérii odkloněnou od původního kánonu.

Batman Detective Comics 5 - Gothtopie jsem otevíral s natěšením, ale zároveň i s pocitem dobře známým, že mě nemůže nic zvláštního překvapit. Předchozí díly nijak nevybočovaly ze zaběhnuté řady těch ostatních a neviděl jsem tedy důvod, proč by tomu mělo být tentokrát jinak. Gothtopie mi však vyrazila dech a předvedla takovou nálož naprosto nového obsahu, že jsem ani nestačil zírat. Ale hezky popořádku.

Nejdříve mi příběhy Práskačovo blues a Rozbouřené vody nahodily brutální flashback do všemi milovaného Roku nula. Poslední dobou se sice stává i retrospektivní téma mírně provařené, ale to mi nezabránilo prožít 27 stran napěchovaných hutnou temnou atmosférou bouřkového Gothamu protkaného korupcí a nejistotou, komu věřit. První setkání Jimmyho Gordona a Batmana opět nemá chybu a dokazuje, že stačí dát člověku jen jednu jedinou druhou šanci a dokáže nakopat padouchům zadky s úplně novou vervou. K tromu drobná ironie nakonec, paráda, jedu dál, skvělý start.
A najednou nečekané zbrždění. Prudké, jako když narazíte s Ferrari do stěny. Unylí a jenom tupě vraždící Man-bati. Tak snad to aspoň zachrání zápletka. Bohužel, ani ta není žádná hitparáda, neobjevil se žádný nový záporák a jedná se o obyčejný lov jednoho vraždícího poletuchy. To už tady bylo mnohokrát, navíc se neliší ani styl vyšetřování, fanoušci počítačových her by řekli "re-skin". Ale on to není ani re-skin, vždyť je to jako Ctrl-C, Ctrl-V! Aspoň že nám na konci autoři ukázali něco málo (opravdu hodně málo) ze soukromého života Bruce Waynea. V tento moment jsem docela vychladl. Snad se to zlepší, říkal jsem si.
A taky že zlepšilo. Dokonce tak, že jsem ochotný úplně zapomenout na nezáživnou pasáž. Dokonalý zločin je 75 stran naprosto famózní zápletky. Nejdříve člověk vidí prosluněný Gotham, kriminalita na nule, Batman s partou na pódiu, Catwoman je... Catbird? Pravačka tiskne dlaň Oswalda Cobblepota? Příliš mnoho otázek a málo odpovědí. Ačkoliv děj vypadá na první pohled chaoticky, byl jsem unešen kvalitou vyprávění, naprosto nervy drásající nejistotou a skoro až rozčilením, když jsem přicházel na kloub tomuhle případu, dychtící odhalit všem pravdu, bok po boku s Batmanem.Až bychom se skoro mohli poplácat po zádech a říct si "Dobrá práce".
No a hurá na remaster. Ano, do nové kresby se dostal jeden z úplně prvních dílů Batmana, znalci jistě vzpomenou na vraždy akcionářů, kteří se dohodli na odvolání jednoho z chemických magnátů, včetně záchrany jednoho z nich z báně s toxickými plyny. Tady autoři hrají vyloženě na silně nostalgickou notu. Neodolal jsem a musel si vytáhnout i starou variantu. Zajímavé porovnání, jak se komiksy za těch pár desítek let posunuly v kresbě.
Příběh Lepší časy zase ukazuje Bruce Waynea v již značně pokročilém věku, kdy si užívá idylky s blízkými. Nestal se z něj rozkydlý a nevrlý dědula, ale je to stále štramák s horou svalů a nezaměnitelným šarmem. Originální nápad se skvělým provedením, naprosto osvěžující téma.
Gothtopie končí alternativní realitou, kdy se mladý Bruce předvedl jako neohrožený geroj. Ukázkovým bodycheckem poskytl otci sekundu navíc, aby přispěl i svou muskulaturou a všichni si pak odkráčeli spokojeně pryč. Bruce si prožil parádní dětství, vystudoval, vzal si ženu svého srdce a zajistil pokračování rodu. Ale byl to opravdu ten nejšťastnější konec?

Celkově bych knihu označil za rychlý přelet nad celým Batmanovým životem, takový výňatek, z něhož si i začínající čtenář dokáže udělat představu, jak se všechny ty knihy ubírají, protože jsou v ní zastoupeny snad všechny hlavní typy příběhů. Nikdy jsem ještě neměl takovou chuť napsat pochvalný mail do nakladatelství. Tedy, neudělal jsem to, ale až tak mě kniha nabudila a poskytla úžasné chvíle během čtení. Nebál bych se jí označit snad za nejlep... Ale raději to nezakřiknu, aby si to náhodou "někdo" nepřečetl a neusnul na vavřínech. Navíc jí přeci jen trochu dělají škraloup na kráse dva přebyteční okřídlení netopýři. Tak či tak musím Batman Detective Comics 5 - Gothtopie doporučit naprosto všem, ačkoliv o chlup více si jej užijí znalci předchozích dílů.

Knihu hodnotím 9 body z 10.

Batman Detective Comics 5 - Gothtopie
John LAYMAN, Jason FABOK, Aaron LOPRESTI
Nakladatel: BB Art
Překlad: Petr Zenkl
Obálky: Jason Fabok a Tomeu Morey
Redakce: Jiří Pavlovský
Rok vydání: 2017
Počet stran: 208
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 499 Kč

Přidat komentář