KOMIKS: Hadžime Isajama, Útok Titánů 11

Článek od: David Hálek - 17.07.2017

Eren má pořádný malér, a my tak máme o zábavu postaráno na dalších pár knih!

No, jak jinak to říct. Zkrátka průšvih. Až doteď mu vlastně všechno docela vycházelo. Štěstí ale vyprchalo a Eren musí v nejnovějším díle Útoku Titánů od Hadžime Isajamy čelit přesile dvou Titánů, kteří se celou dobu vydávali za jeho přátele a spolubojovníky ve zbrani proti společnému nepříteli. Kdo je ale vlastně nepřítel?

Obě strany mají jasno v tom, čeho chtějí touto potyčkou dokázat: Veliký Titán a jeho Obrněný společník potřebují Erena, aby mu ukázali svůj domov. Eren chce pomstu. Tak jednoduché to je, jeho dva protivníci jsou hlavní důvod, proč musel s Arminem a Mikasou opustit své město, a kvůli Obrněnému titánovi zemřela jeho matka. Není to tedy jen souboj o osud lidstva – tentokrát je to osobní!

Souboj je neuvěřitelně brutální, a i přesto, že Reiner s Bertoltem mají za úkol nechat Erena naživu, rozhodně se nedrží zpátky. Jejich protivník taky ne, i když jeho v tuto chvíli pohánějí mnohem primitivnější pudy. Celková agresivita rvačky je zdůrazněna nedostačujícími regeneračními schopnostmi. Tak intenzivní každý úder ve skutečnosti je. Ovšem důležitější, než samotný souboj je to, co se v jeho průběhu a důsledku dozvíme či naopak nedozvíme.

Eren je stále ještě nezkušený dítě: vždy byl impulzivní a po všem se vrhal po hlavě. Začíná být ale jasné, že to tentokrát stačit nebude a že brutální síla jeho dva protivníky nezdolá. Ti jsou totiž zkušení a ostřílení ‚veteráni‘, přeci jen to byli oni, kdo zničili město před pěti lety, a to znamená, že měli minimálně tak dlouho, aby nabrali spoustu zkušeností a naučili se spoustu titáních triků. Dojem zkušených válečníků jim kazí snad už jen ta porucha osobnosti. Tu ale dorovnává typický manga stereotyp: hlavní hrdina se postaví silnějšímu nepříteli, dostane pěkně napráskáno, a stráví dalších deset knih tréninkem a plánováním. Uvidíme, jak dlouho to bude trvat právě Erenovi.

Na nejdůležitější otázku tohoto dílu, a dost možná příběhové linie, ne-li dokonce celé dosavadní série, však odpověď nedostaneme. Alespoň zatím ne. Kdo je náš nepřítel? Je jasné, že jde do tuhého, když nedokážeme rozeznat přítele od protivníka a nevíme, komu věřit. Jak můžeme porazit ‚ty zlé‘, když ani nevíme, kdo k oněm ‚zlým‘ patří. Máme se spoléhat sami na sebe a na naše vlastní instinkty? Bude v Útoku Titánů brzy platit proslulé ‚když nebudeme žít spolu, zemřeme každý zvlášť‘?

V předchozí knize se odhalili tři Titáni, kolik jich asi bude v té další? A jaká další tajemství na nás čekají? Isajama příběhovou linii teprve rozjíždí a my všichni rozhodně máme o zábavu postaráno na spoustu měsíců dopředu!
 

Útok titánů 11 (Shingeki no Kyojin, vol. 11)

Scénář a kresba: Hadžime Isajama

Překlad: Anna Křivánková

Datum vydání: 27.4.2017

Nakladatelství: Crew

Vazba a rozměry: Brožovaná, 113 x 175

Počet stran: 196

Cena: 189 Kč

Přidat komentář