KOMIKS: Grandeville 2 Mon Amour

Článek od: Martin Stručovský - 28.07.2017

Mix Sherlocka Holmese, Philla Marlowa a Alfonse Muchy. Přesně to je Grandeville.

Bryan Talbot je společně s Alanem Moorem nebo Neilem Gaimanem jedním z nejlepších komiksových tvůrců, které kdy brexitovská země dala světu. Podobně jako jeho kolegové se totiž na médium plné bublin umí dívat jinak. Nově, neotřele. Zároveň ale nezapomíná čtenáře bavit, ani se nebojí těžit materiál, který kdysi využívali slavní mistři pera… s tím rozdílem, že Talbot ten materiál dokáže bez problému přeskládat tak, aby mu z něj vylezlo něco nového a neotřelého. Což Grandeville rozhodně je.

Mon Amour je druhý díl série Talbotovy Grandeville. A pokud jste nečetli jedničku, doporučuju ji rozhodně nevynechat. Talbot se sice v dialozích zmíní lehce o událostech z jedničky, ale i tak vám neposkytne zcela kompletní background. Takže se pořádně nedozvíte, co je zač Edward Mastock a co provedl tak ošklivého, že ho poslali na popraviště. Jenže situace je taková, že pes utekl z cely a je potřeba ho dopadnout. Právě to si klade za hlavní cíl inspektor Archie Lebrock, který s ním má poslední nevyřízený účet z minulosti.

Grandeville je od první stránky nefalšovanou poctou dvěma velkým hrdinům detektivní literatury – Sherlocku Holmesovi a Phillipu Marlowovi. Samotný Lebrock má totiž z obou dvou po troše DNA. Po Holmesovi zdědil bleskový úsudek (při scéně, kdy se válí na dně ve svém bytě, si nelze nevybavit podobný záběr z Richieho filmu) a po Marlowovi povahu vlka samotáře a tendenci jít až za okraj svých sil, aby případ vyřešil. Zároveň to z něj ale dělá hrdinu lehce nesympatického a pro čtenáře těžko uchopitelného. Což ale neplatí pro jeho věrného Watsona a parťáka v nesnázích inspektora Krysmyše, který se s ním vydává na výpravu za zločineckou nemesis. Samotný Mastock zase jako kdyby vypadl z krvavého pekla, kde se u jednoho kotle zahřívají John Doe nebo Hannibal Lecter. Je to zatraceně prohnaný protivník, který si libuje v násilí. Naštěstí ale Talbot nesklouzává k povrchnímu honu na vraha, ale dokáže ke konci několikrát překvapit zvraty a vyrazit dech.

Mon Amour tak zní skoro až klasicky. Naštěstí se ale Talbot umí na tyhle věci dívat jinak, takže celý příběh hodil do steampunkových kulis, přičemž kresba dost odkazuje na secesi (zdravíme Ztracené dívky od Melindy Gebie) a alternativní historie. Tu pojal tak, že Británie prohrála válku s Napoleonem. Což teda není zrovna velký projev patriotství, ale nekritizujme autorovu fantazii, která nezná mezí. Jinak si totiž nelze vysvětlit, že místo lidí se mu po stránkách jeho díla pohybují zvířata obdařena lidským chováním.

Druhý Grandeville nabízí měrou vrchovatou všechno, co čekáte od dobrého komiksu. Dobrodružství, krásnou kresbu a hlavně příběh, který je radost číst. A jak už je u Comics Centra dobrým zvykem, vypustilo komiks do světa v krásné grafické úpravě. A taky ve zvukomalebném překladu Jana Kantůrka. 

 

Grandeville: Mon Amour 
Talbot, Bryan 

Vydavatel: Comics Centrum
Překladatel: Jan Kantůrek 
Počet stran: 104
Cena: 499 Kč

Přidat komentář