KOMIKS: Joe Benitez, Lady Mechanika

Článek od: veronikamah - 29.08.2017

Konečně jsme se dočkali! Jedna z předních komiksových postav žánru steampunk poprvé v češtině.

Zapomeňte na viktoriánskou Anglii, jak ji znáte z hodin dějepisu. Pára vládne technologiím a společnosti jako hlavní zdroj energie. Na nebi se potulují vzducholodě nebývalých rozměrů i tvarů a nazvat stroje brázdící zem jako futuristické je podhodnocení tisíciletí. A okolo toho všeho se prochází po ulicích krásné dámy pevně zašňerované v korzetech a pánové, gentlemani ve fracích. Zdá se vám to poněkud bizarní? Co si pak budete myslet, až potkáte samotnou Lady Mechaniku. Na první pohled femme fatale, na ten druhý… Inu, řekněme, že strýček Robocop by zaplakal závistí.

První české vydání Lady Mechaniky v sobě skrývá hned první dva příběhy mechanické ženy. Temné a atmosférické intro nazvané Démon ze satanovy uličky doprovází čtenáře na jeho první setkání s ženou, která má možná pár mechanických končetin, ale vůbec si nepamatuje, jak k nim přišla. Příběh Tajemství mechanické mrtvoly je pak prvním článkem dlouhého hledání pravdy o původu Lady Mechaniky.

Volejme třikrát hurá a děkujme nakladatelství Argo, že se rozhodlo vydat do lehce riskantního podniku, kterým vydání úvodního díla do světa Lady Mechaniky rozhodně je. Ptáte se proč? Steampunk není v českých luzích a hájích žánrem milovaným masami běžného lidu. I pro mnoho komiksových / fantasy / sci-fi fanoušků se jedná o neprozkoumané vody, což potenciální trh ještě zmenšuje. A ačkoliv jsou české nížiny jedna z mála zemí, kde bez relativních problémů mohou ještě pořád vycházet genderově nekorektní obálky, určité atributy vzhledu Lady Mechaniky i dalších ženských protagonistek komiksů mohou některým výrazně hnout žaludkem. 

Ať už se ke steampunku a genderové politice stavíte jakkoli, s Mechanikou se chcete prostě pomazlit. S jejím vydáním, mám na mysli. I když mužská část publika vlastně i s její podobou. Do vydání Lady Mechanika šlo očividně nejen hodně práce, ale i lásky. Od samotného grafického přebalu přes ilustrace příběhu autora Joe Beniteze po třešničku na dortu na závěr v podobě galerie obálek jak samotného Beniteze, tak i dalších autorů. Komiksoví milovníci, zbystřili jste? Ano, jedná se přesně o toho Beniteze, který se podílel na nejednom komiksu z marvelovského a DC universa.

Jaká je tedy Lady Mechanika? Z grafické stránky fascinující - každému detailu je věnováno maximum pozornosti a kontrastní a syté barvy posouvají dramatičnost jednotlivých scén o stupínek výše. Svět steampunku dostává pod perem Joe Beniteze a barvou Petera Steigerwalda vskutku reálné obrysy. Abychom nevelebili jen kresbu. I příběh samotný, kde Lady Mechanika zoufale pátrá po stopách vlastní minulosti, a zároveň přichází na kloub mnoha záhadám, ať již nadpřirozeným či věděckým, je zábavný a táhne. To, že je Lady Mechanika tvrdá holka, která s chladnou hlavou nakope zadek kdejakému padouchovi, ideálně stejně krásné a smrtící ženě, je pak příjemným bonusem, který uspokojí zejména milovníky tvrdší zábavy.

Pokud se chcete seznámit blíže s fascinujícím světem steampunku plným vzducholodí, kovových i lidských monster a odvážných žen, je první české vydání Lady Mechaniky tou správnou volbou.

Joe Benitez, Lady Mechanika

Překlad: Richard Klíčník
Nakladatelství: Argo
Ilustrace: Joe Benitez
EAN: 9788025721414
Formát: 168 stran, vázaná
Rok vydání: 2017
Doporučená cena: 598,- Kč 

 

Přidat komentář