KOMIKS: Mark Waid - James Robinson - Gabriele Dell´Otto, Amazing Spider-man: Rodinný podnik

Článek od: Martin Stručovský - 23.01.2018

Spider-Man. to nemá v současnosti u nás zrovna nejjednodušší. Série o Ultimate Spider-Manovi vyhořela a jednosvazkový volně navazující Venom (oboje z pera zkušeného Briana M. Bendise) nedopadl o moc líp. Jenže nakladatelství Crew to nevzdává, a tak nám loni naservírovalo další komiks, tentokrát z řady Amazing Spider-Man. Ten má podtitul Rodinný podnik.

Rodinný podnik je jiný. Rozhodně to není komiks pro nejmenší. Začíná sice jako klasické dobrodružství našeho oblíbeného hrdiny – Peter Parker má problémy, do toho se připlete coby své alter ego k silniční honičce. Jenže místo tradičního kočkování se zločinci nebo s klasickými záporáky z jeho kánonu se příběh brzy zvrhne v něco docela jiného. Scénáristé Mark Waid a James Robinson se zcela jasně zhlédnuli v moderních špiónských thrillerech z ranku Jasona Bournea a novějších bondovek s Danielem Craigem. Na Petera Parkera (Spider-Man je ve hře minimálně) čeká svět ve stínu a hrabání se v minulosti. Potažmo v minulosti dávno zemřelých rodičů, kteří pracovali jako špióni. A do toho si Waid a Robinson zcela jasně pohrávají s Parkerovou realitou, potažmo s nastaveným kánonem a do hry vnáší novou figurku. Dívku, která o sobě tvrdí, že je Parkerova sestra, o níž neměl ani páru. Hrdina a čtenář si tak po celou dobu četby kladou otázku, jak moc je tohle skutečné.
Rodinný podnik je moderním dospělým komiksem, který rozhodně Spider-Manovi ostudu nedělá. Naopak. Ukazuje zcela jednoznačně, že i u takové slavné postavy lze ještě stále vymyslet něco nového a neotřelého.
 

Spider-Man: Rodinný podnik
Mark Waid - James Robinson - Gabriele Dell´Otto
Nakladatetelství: Crew
Překlad: Jiří Pavlovský
Počet stran: 112
Rok vydání: 2017
Cena: 349 Kč

Přidat komentář