SERIÁL: The Punisher

Článek od: Karolína Poláčková - 24.01.2018

Pestrobarevných kostýmků a morálních pouček už bylo dost. Do světa filmového Marvelu přichází Frank Castle a jde se mstít. Stihne to sice v prvních pěti minutách, ale to neznamená, že by po zbylých dvanáct hodin nebylo o zábavu postaráno.

Komiksový Punisher už se nám na obrazovce představil dříve, a to jako jeden z protagonistů druhé řady seriálu Daredevil, který úspěšnou spolupráci Netflixu s Marvelem odstartoval. Díky pozitivním ohlasům na sebe spin-off nenechal dlouho čekat a Punisher se dočkal své vlastní sólové jízdy. Frank Castle konečně pomstil smrt své rodiny. Pod falešnou identitou se nyní snaží žít klidný život v New Yorku a nijak nevyčnívat z davu. Ale jak už to bývá, když se někdo ze všech sil snaží problémům vyhnout, najdou si ho trable samy. Tentokrát mají podobu hackera Micra, který ví, že je Frank stále naživu, i když pro celý svět je už mrtev. Micro ale kromě toho zná i důvod, proč byla Castlova rodina zavražděna – a to, že pravý viník navzdory Punisherovu vražednému řádění stále žije. Všechno souvisí s Frankovou minulostí, s prací v Afghánistánu a jeho bývalou jednotkou. O tu se zajímá i vyšetřovatelka Madani, která chce pomstít smrt svého partnera. Je to právě pomsta, co stravuje a zároveň žene vpřed většinu postav v Punisherovi. Než ale dosáhnou jejího naplnění, budou věci ještě hodně komplikované.

Právě komplikovanost a kombinace několika dějových linek, z nichž některé jsou pro děj takřka nepodstatné, patří k několika málo věcem, které se v Punisherovi úplně nepovedly. Ačkoli některé dodávají hlavní zápletce na prokreslenosti, jiné ji v prostoru epizody téměř odsouvají stranou. Tyto díly pak působí jako vata. Seriál totiž po vzoru svých předchůdců naplňuje klasický formát třinácti dílů a je znát, že místy tak nečiní zcela přirozeně. Navzdory tomu Punisher svůj příběh servíruje s umem, takže jej celý zhltnete a nezbude vám než prosit, že chcete ještě. Tempo se střídá, z extrému do extrému – seriál přináší nejen akci, ale i nahlédnutí do duše hlavního (anti)hrdiny. To celý počin povyšuje na něco víc než béčkovou akční podívanou. Ale je pravda, že jsou to právě brutální scény plné kulek a krve, co divákům pravděpodobně uvízne v paměti. Ani jednoho není málo a počet situací, kdy se Frank ocitl na pokraji smrti, není nejnižší. Punisher je zatím to nejbrutálnější, co Netflix přinesl, to bezesporu.

Jon Bernthal v roli samotného Punishera zopakoval skvělý výkon z původního Daredevila. Realisticky podal odhodlání i rozervanost Franka Castla, válečného veterána, který vlastně není žádný superhrdina, ale jen chlap hledající vlastní spravedlnost. Ani zbytek hereckého obsazení za Bernthalem výrazně nepokulhává. Atmosféra celého seriálu v podstatě věrně kopíruje Frankovo psychické rozpoložení, je temná a dokáže bez problému vtáhnout do děje. Na určité návykovosti přidává i skvělá hudba Tylera Batese, mého osobního oblíbence. Díky němu si Punisher může připsat body za lepší intro, než kterého se dočkala většina týmu Defenders.

Od sólovky Franka Castla se čekalo mnoho a nezklamala. Navzdory přehnaně natažené a vycpané dějové lince jde o solidní podívanou pro kohokoli, kdo má rád akci a má žaludek na pořádnou brutalitu. První série ale naštěstí předvedla, že Punisher není jen o vraždění a dokáže zajít do hloubky. Netflix už projektu odklepnul pokračování – nezbývá než se těšit, že i těch pár much nakonec vychytají. I bez toho ale Punisher s lehkostí překonává mnohé další seriály defenderovského univerza.

 

The Punisher
Tvůrce: Steve Lightfoot
Hudba: Tyler Bates
Premiéra: 17. 11. 2017
Hrají: Jon Bernthal, Ebon Moss-Bachrach, Ben Barnes, Amber Rose Revah, Daniel Webber
 

 

Přidat komentář