KOMIKS: Tintin 1 – Tintin v zemi Sovětů

Článek od: frankie - 04.02.2018

Úplně první příběh slavného reportéra Tintina!

Nakladatelství Albatros se již podruhé odhodlalo v rámci vydání Tintina vystoupit z řady a obohatit ediční plán o jeho úplně první dobrodružství. Příběh Tintin v zemi Sovětů sepsaný Hergém (vlastním jménem Georges Prosper Remi) vybočuje hlavně grafickým zpracováním, kresby jsou neumělé, černobílé. Postavu Tintina sice čtenář poznává, ale po barevných verzích má problém se s takovýmto ztvárněním ztotožnit. V příběhu se reportér Tintin se svým psíkem Filutou vydává do revolučního Ruska, aby zjistil, jak je to doopravdy s komunistickým zázrakem na východě, aby tam zažil neuvěřitelná dobrodružství a se slávou se vrátil zpět. Zápletka je primitivní, tajní agenti GPU (předchůdkyně KGB) se snaží zlikvidovat Tintina, který všechny nástrahy zvládne překonat důvtipem i prostou silou. V době vzniku, tehdy se psal rok 1929, je až podivuhodné, jak některé podoby Sovětského svazu vystihl – např. přetvářky hospodářského úspěchu nebo konfiskace obilí kulakům. Takovýmto způsobem se v lednu 1929 v Belgii zrodila jedna z nejslavnějších komiksových postav – reportér Tintin. Jak už jsem zmínil, jeho úplně první příběh je celý černobílý a hlavní postava teprve získává své obrysy, které si pak udrží dalších 54 let.

Popularitu si ve své době získal již tento první komiks, kdyby se však Tintin v dalších dílech neposunul dál po výtvarné i příběhové stránce, těžko si představit, že by získal takovou slávu, jakou prožívá ještě dnes. Není mnoho evropských kreslených hrdinů, kteří by měli své specializované prodejny.

Vydáním prvního Tintina se plní sen jeho zarytým fanouškům a sběratelům. Těžko ale očekávat, že by někoho navnadilo kupovat další díly, pokud by se prvně setkal s tímto číslem. Po obchodní stránce je tak strategie vydat první číslo, po vydání všech ostatních, zcela pochopitelná. Jedná se o zajímavou četbu pro všechny příznivce Tintina i neobvyklý tip pro sběratele komiksů. Pokud někdo sbírá Tintinova dobrodružství, tato publikace mu umožní sbírku doplnit, případně rovnou zakončit.


Tintin 1 – Tintin v zemi Sovětů
Hergé

Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2017
Počet stran: 141
Rozměr: 220 x 290 mm
Provedení: Brožované
Cena: 199,- Kč

Přidat komentář