KOMIKS: Jean-Claude Forest, Barbarella

Článek od: veronikamah - 10.02.2018

Legendární sexsymbol 60. let konečně v češtině.

Ne každý ji zná, ale všichni už o ní někdy slyšeli. Někteří by marně pátrali v paměti, kde jméno Barbarella zaslechli. Jiným se bez delšího zaváhání vybaví nádherná Jane Fonda v různorodých sexy oblečcích z filmového zpracování Barbarelly. A pak jsou tací, kterým se ve vteřině rozsvítí oči a vzpomenou si na přes padesát let starý francouzský komiks, který ve své době otřásl světem a zanechal nesmazatelný otisk v literární i komiksové historii.

Nakladatelství Argo se v loňském roce pustilo hned do několika nečekaných, ale zároveň dlouho očekávaných komiksových projektů. Český čtenář si tak konečně může v rodném jazyce vychutnat nejen steampunkovou klasiku Lady Mechanika, ale i blonďatou legendu Barbarellu. Nádhernou pozemšťanku, jejímž vzorem byla Brigitte Bardot, která cestuje vesmírem, prožívá jedno šílené dobrodružství za druhým a na každý problém i spor má jen jednu odpověď - lásku.

Puritáni, schovejte se. Barbarella je sice sci-fi, ale sci-fi řádně řízlé erotikou. Jean-Claude Forest stvořil svou hrdinku jako neuvěřitelně žádoucí ženu, která krás svého těla velice ráda využívá k potěše vlastní i cizí a mnohdy i jako odpověď na násilí a řešení jakýchkoliv problémů. Úspěšně, nutno podotknout. Barbarella nevidí důvod, proč se při výběru svých partnerů omezovat tak triviálními záležitostmi jako je rasa či dokonce životnost - razí pravidlo, že každý potřebuje trochu té něhy. Moment, kdy říká robotovi, že bylo skvělé, jak byly jeho pohyby mechanické, je minimálně úsměvný. Netřeba se ale bát, ačkoliv se erotika, sex a polonahá těla prolínají celým komiksem, vše je podáno decentně a vyloženě explicitních scén se nedočkáte. Ty jsou doslova skryty mezi panely.

Nutno však dodat, že Barbarella je tak trochu Mary-Sue. Z každé šarvátky či rozepře, a že jich je, vyjde vítězně. Většinou tím, že protivníka, který většinou představuje vůdce utlačovatelů, svede.

A jaká je Barbarella z té komiksové stránky? Inu, holce je holt přes padesát a na kresbě a sázení některých elementů ve srovnání s dnešním standardem je to vidět. Jean-Claude Forest měl navíc očividně někdy problém udržet zběsilou dějovou linii v souladu s rozmachlými stíny tuší, se kterými často v komiksu pracuje. Nebo to možná bylo naopak. V prvním, původním příběhu zmatky tolik nepocítíte - ona i sama dějová linie je přímočará. Druhý příběh, Minutožroutův hněv, pokračování, které v originále vyšlo o pár let později, je bohužel místy dost chaotický. Barbarella poletuje nejen po planetách, ale i skrze planetu a najít ve změti panelů smysl jejího počínání je pro zhýčkaného čtenáře někdy složité.

Možná se teď ptáte, proč je Barbarella takovou legendou. V době jejího původního vydání nebylo úplně zvykem, aby hlavní roli hrála žena. Natož v komiksovém formátu. A právě tato odvaha Jean-Claude Foresta vystavět sci-fi komiks ne na silném mužském hrdinovi, ale něžné ženě, kterou by navíc mnozí označili jako promiskuitní, se stala inspirací pro mnoho děl pozdějších.

Barbarella se může zdát mladším ročníkům úsměvná, své místo v síni slávy i na policích v knihovně si však jako ta, co ukázala, že i žena může být hrdinkou, a zároveň dala základ kvalitnímu komiksu s nádechem erotična, více než zaslouží.

Jean-Claude Forest, Barbarella

Překlad: Richard Podaný
Nakladatelství: Argo
EAN: 9788025722435
Formát: 168 stran, vázaná
Rok vydání: 2017
Cena: 398 Kč

Přidat komentář