RECENZE: FASCINACE 8: Přetržené pouto a další povídky

Článek od: Tereza Kadečková - 12.03.2018

Fascinace 8: Přetržené pouto a další povídky je trochu zavádějící název. Osmá Fascinace totiž obsahuje povídky jen dvě – Přetržené pouto a Marnotratný.
Nová Fascinace si vystačí s málem. Na obálce na nás kouká rohatý démon, tematicky vybraný, protože se obě povídky točí kolem pekelných zrozenců. Každá po svém.
Přetržené pouto od Michala Unara vypráví o Markovi, patnáctiletém klukovi, se kterým se život nemazal. Rodičovskou lásku nikdy nepoznal a teď ho matka posílá na venkov k babičce. Byly by to i fajn prázdniny, kdyby Marek neměl svého imaginárního kamaráda Lentilka. Lentilek totiž začíná být schopný promítat se do reálného světa a je agresivní.
Přetržené pouto má dobrý námět, ale naráží hned z několika důvodů. Michal Unar je nevypsaný autor – na jeho povídce je vidět, že píše rád a ví přesně, jak by měl příběh vypadat. Má ho promyšlený a dokonce místy napínavý, ale stavba vět je někdy kostrbatá a dialogy pokulhávají. Často tak věty vyruší od čtení a je to škoda. Další důvod je předvídatelnost, alespoň na samotném konci povídky, kde je překvapivý zvrat, ale ten čtenáři viděli už tisíckrát v různých provedeních, takže se mine účinkem.
Druhá povídka je Marnotratný od Víta Martina Matějky. Příběh sledujeme z pohledů dvou znepřátelených stran – města, které drží poslední obranu před nájezdem nepřátel, a démonů, kteří se snaží právě ono město dobýt.
Marnotratný hraje na obě strany. Nemění jen pohledy bitvy, ale taky čas a osobu. A tak zatímco ve městě vypráví o knězi ve třetí osobě v minulosti, tak na straně démonů vidíme vše z osoby první a v přítomném čase. Tohle přeskakování zrovna neruší, ale působí zbytečně, protože nám nedá ani novou informaci pro příběh, ani ho nijak neurychlí nebo neudělá akčnější. Oproti Přetrženému poutu ale Marnotratný nemá problém s větnou skladbou, čte se snadno a bez přerušení. Bohužel ale ve finále moc nevysvětlí, a tak dostaneme jen krveprolití bez nějaké hlubší myšlenky nebo děje.
Fascinace 8: Přetržené pouto a další povídky vybrala tentokrát dvě slabé povídky. Většinou se snažila mixovat dobré a špatné, ale tentokrát se to nepovedlo. Jestli Fascinaci čtete na cestách, jak je tomu určená, tak vás tahle na chvíli zabaví, ale nejspíš u ní budete kroutit hlavou, protože ty předchozí byly přeci jen lepší.

 

FASCINACE 8: Přetržené pouto a další povídky

Autoři: Michal Unar, Vít Martin Matějka

Ilustrace: Kateřina Perglová, Jitka Šenkříková, Eva Letáková

Nakladatelství: Petr Šimek

Počet stran: 67

Rok vydání: 2018

Cena: 39 Kč

Přidat komentář