KOMIKS: Jason Aaron - R. M. Guéra, Skalpy 7: Rezervace v rytmu blues

Článek od: Martin Stručovský - 25.04.2018

Skalpy Jasona Aarona se dočkaly v českém překladu Štěpána Kopřivy už sedmého dílu. Jenže ani sedmička nebude pro hrdiny Skalpů šťastným číslem. A přitom to celé začíná vcelku pozitivně. Skalpy otevírá tentokrát příběh Poslouchej, jak se země otáčí. Jeho hrdiny jsou dva manželé, kteří žijí po svém odříznutí od veškerého dění okolního světa a jeho zkaženosti. Jenže se potýkají se svými vlastními problémy, které Aaron postupně stupňuje. Je to takový Candide hozený do drsného noirového komiksu. Jen bez vtipných prvků. Aaron jako kdyby ukazoval, že vždycky může být ještě hůř, než jste si původně mysleli. Nemluvě o neskutečně silném závěru.

Šunka je ranařem náčelníka Lincolna Rudé vrány. To znamená, že ho nasazuje na ty nejcitlivější problémy, které je potřeba vyřešit rychle a efektivně. V předchozích šesti albech měl spíš vedlejší roli a v tom sedmém dostává svůj samostatný příběh. Vznešený čin ctihodného španělského katolíka je příběh nejdelším, který Aaron rozkouskoval na několik částí. Šunka dostane za úkol uklidit člověka, který způsobuje potíže. Přitom vyplave na povrch jeho tajemství i skutečnost, proč je takovým krvežíznivým zmetkem, s nímž jde zároveň snadno manipulovat. A to vede k další překvapivé pointě, která tentokrát bude potřísněná krví.
Rodinná tradice je naopak takové retro z Vietnamu, které dá vzpomenout na staré válečné filmy. Je tu spousta akce, spousta slunce. A taky jeden indián, co přežije prakticky všechno, zatímco všichni kolem něj umírají. A jeho spojitost s Dashiellem Zlým koněm vás ve výsledku dost překvapí.
Už to vypadalo, že se v tomhle albu nevyskytuje Dashiell Zlý kůň a Carol Rudá vrána. Pamatujete si je? Dvě rozervané bytosti, které se do sebe zamilovaly a pak se společně zamilovaly do pervitinu, kterému propadly tak moc, až se dostaly na pořádně hluboké dno. A pořádně se v tom plácaly. Poslední příběh nazvaný Nechtěné je oba vrací na scénu. Dashiell i Carol se pořád plácají v drogách, což jim dost slušně komplikuje situaci. On nemůže plnit svůj tajný úkol pro FBI a ona je těhotná, což je věc, kterou si nechává pro sebe. A do toho Aaron ukazuje, proč ani jeden z nich nemusí svoje rodiče. Hlavně v tomhle příběhu se pak minulost prolíná s přítomností a ukazuje, že podobnost mezi osudy jednotlivých lidí dokáže být až příliš děsivá. A během četby si budete několikrát klást otázku, jestli spolu Dashiell a Carol nakonec zůstanou.
Sedmé Skalpy jsou jako blues. Pomalé, smutné, postupně se dostávající pod kůži, dokazující, že tahle série je díl od dílu lepší.

Skalpy 7: Rezervace v rytmu blues
Jason Aaron - R. M. Guéra
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 192
Překlad: Štěpán Kopřiva
Cena: 499 Kč

 

 

Přidat komentář