KOMIKS: James Tynion IV, Freddie E. Williams II - Batman/Želvy Nindža

Článek od: Marek - 15.05.2018

"Nejsem devadesátková generace a o Želvách vím jen to, že je zbožňoval můj spolužák ze základky." S takovýmto základem a pár postřehy pochycenými z každodenního života (na úrovni "Oni mají italská jména, že?") jsem si objednával své první větší setkání s touhle zmutovanou partou teenagerů. Říkal jsem si, že můj oblíbený Netopýr by mohl sloužit jako ideální můstek mezi mnou a tímto barevným univerzem. A nyní můžu říct, že jsem si vybral zcela správně.
Vyprávění se zaměřuje primárně na Želvy,  ty mají charaktery napsané dobře a působí přirozeným dojmem. Želváci jsou totiž sympatičtí od prvního setkání. Člověk by mohl čekat hloupé dětské postavičky sršící vtipem na hraně trapnosti, místo toho se mu ale dostává dobře vyvedených charakterů s propracovanou osobností. Zarazilo mě, že "cool hlášky" nebyly zas až tak časté, místo toho se často jednalo o rozumný pohled na věc protkaný správně bláznivými momenty. Jen tak pro připomenutí, že to jsou ještě teenageři. Pravda, trochu zjednodušeně působí postavy samotného Batmana a Alfréda.  Netopýr s komorníkem se chovají melancholičtěji a trochu přihlouple, což sice působí lidštějším dojmem, ale k daným postavám patří větší odměřenost. Za etalon emocionálního vývoje považuji Kameňák, tam mi změna Wayneova chování sedla. V crossoveru mi ale připadá podivně rychlá a dětinsky jednoduchá.
Příběh je nekomplikovaný, přímočarý, je ale třeba podotknout, že to není vždy na škodu, ačkoliv byla místa, kde mě  předvídatelnost moc nebavila. Dozvíme se, že Želvy byly spolu se svým Mistrem a úhlavním nepřítelem vrženy do Batmanova světa, a že mají na záchranu sebe a poražení padoucha jen silně omezený čas. Dojde na oťukávání (doslova) mezi novými příchozími a  Baťoušem, bližší poznávání hrdinů , pár honů na zloducha, kdy nic nejde napoprvé, a v hodince nejtěžší Deus Ex Machina jak vyšitý. Člověk má až pocit, že ví, co bude následovat. Asi jako u průměrného renesančního románu , nehodnotí se originalita, ale forma zpracování. A ta je u tohoto crossoveru na výborné úrovni.
Už od prvních stránek mě zaujala o něco světlejší a pestřejší paleta barev, než jsme standardně u Batmana zvyklí, navíc proložena světlými dělicími liniemi. Komiks tak nepůsobil hutně a pobízel k plynulému čtení.
Batman / Želvy Nindža jsem si užil. Přes jistou předvídatelnost příběhu nepůsobí hloupě a dá se zhltnout s příjemným pocitem poznání nového universa, a to jak z jedné, tak i z druhé strany. Jde o vstup, o nenásilné seznámení se s něčím novým. Nevím, jak bych se na to díval, kdybych znal předem obě univerza, možná bych měl výhrady k charakterům Želv. Každopádně jako nevážná mlátička s pár úsměvnými momenty crossover funguje dobře a nemám mu co vážnějšího vytknout, snad až na občasnou linearitu.

Batman/Želvy Nindža
James Tynion IV, Freddie E. Williams II
Nakladatel: Crew
Překlad: Darek Šmíd
Redakce: Kateřina Skokanová
Rok vydání: 2017
Počet stran: 160
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 399 Kč

Přidat komentář